В Україні з травня повинна стартувати програма іпотечного кредитування купівлі доступного житла під 2–3% річних терміном на 10–15 років. Саме таку соціальну ініціативу нещодавно озвучив Президент Віктор Янукович. За задумом, компенсуватиме різницю між такою ставкою і показником, який нині пропонують людям комерційні банки, держава.

Як заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров, Кабмін намагається зробити все для того, щоб іпотека стала доступною родинам, які мають сукупний дохід 4 тис. грн. Так, будь-яка небагата українська сім’я може претендувати на отримання такої позики.

Три варіанти забезпечення

Приблизно через 2–3 тижні механізм реалізації цієї програми повинне надати на розгляд уряду Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон). Звісно, зі свого боку всі фінансові питання повинні розглянути Нацбанк та Міністерство фінансів.

Хоч підготовка різноманітної документації у міністерствах і відомствах триває, вже є перша реакція високих керівників на реалізацію президентської ініціативи.

Так, за словами очільника Мінрегіону Анатолія Близнюка, його підлеглі розробили принаймні три варіанти розв’язання проблеми забезпечення житлом громадян країни. «Усі вони базуються на позитивному досвіді реалізації бюджетних програм пільгового кредитування, які вже існують. А ось що стосується механізмів здешевлення позик, то один із них той, що його озвучив Президент. Зниженню вартості будівництва житла сприятимуть два нових закони: «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвищення відповідальності та здійснення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності», — зазначив він.

Це дуже важливий аспект, адже чимало опозиційних депутатів та експертів критикують такі ініціативи Президента, натякаючи, що на їх виконання не буде коштів. Зокрема й на будівництво.

Об'єкти незавершеного будівництва стануть основною для виконання нової програми влади. Фото Володимира ЗАЇКИ

Кошти є

У Мінрегіоні вважають, що такі кошти віднайдуться завдяки тому, що значно спрощено дозвільні процедури під час будівництва та здачі в експлуатацію. Також підвищено поріг держзакупівель у галузі та введено касовий метод обкладання ПДВ операцій щодо виконання підрядних робіт. До того ж від цього податку звільнено операції першого постачання доступного житла та житла, яке зводять із залученням державних коштів.

Саме це, як підрахували у міністерстві, і надасть можливість залишити в обігу в галузі приблизно 15 млрд грн на рік.

Тож гроші — не проблема

Що стосується обсягів фінансування, які слід акумулювати для реалізації програми вже на перших етапах, то тут чимало урядовців та й сам Президент сходяться на озвученій раніше цифрі — 1 млрд грн.

Уже сьогодні А. Близнюк знає, які категорії громадян матимуть можливість отримати дешеві кредити від держави. За його словами, крім пільгових категорій, молоді та пенсіонерів, такими благами повинні скористатися медики та вчителі передусім із сільської місцевості.

Інше не менш важливе питання: чи такі позики надаватимуть під отримання житла і на первинному, і на вторинному ринках? Аналізуючи заяви деяких урядовців та народних депутатів, можна стверджувати, що громадяни отримуватимуть кошти лише під купівлю квартир на первинному ринку.

Як заявив кореспондентові «УК» народний депутат Владислав Лук’янов, було б неправильно, якби держава у цьому питанні не приділила особливої уваги об’єктам незавершеного будівництва, в які в різні роки було вкладено 262 млрд грн. «Саме ці недобудови повинні стати основою для іпотечної ініціативи Президента. Адже для завершення їх зведення ми повинні вкласти лише 40–45 млрд грн. Відчуваєте різницю між тим, скільки грошей уже було витрачено, і скільки треба для того, щоб, як кажуть, поставити «крапку»?» — наголосив він.

Ціну метра нарешті знизять

Сьогодні можна стверджувати (принаймні, так вважає уряд та девелопери), що в Україні цілком можливо домогтися зниження ціни будівництва квадратного метра житла до 500–650 дол. По суті, таке завдання дав М. Азаров своїм підлеглим. Логіка урядовців випливає з того, що ухвалені та чинні закони (про які йшлося вище) сприяють зменшенню вартості житла. І з цим важко не погодитися. Будівельники ще півроку тому могли б розпочати кампанію зниження цін за квадратний метр.

Втім, деякі питання, які залежать від місцевої влади, приміром, здешевлення вартості землі, істотно гальмують процеси зниження цін на житло. Однак представники президентської та урядової вертикалей тісно співпрацюють з органами місцевого самоврядування для вирішення цього важливого питання. Отже, дешевий квадратний метр також є запорукою виконання іпотечних ініціатив Президента.

На які банки чи установи буде покладено функцію надання кредитів? Чимало експертів вважало, що держава просто передасть такі функції комерційним установам і лише покриватиме різницю між соціальним та банківським відсотками. А це 16–17% річних.

Але судячи із розмірковувань та деяких заяв, співпраці в цьому питанні з комерційними установами не буде. Приміром, В. Лук’янов вважає, що ці функції повинно бути покладено на державні банки (Ощадбанк, Укрексімбанк). Також, за його словами, ми не можемо забувати, що в Україні є Державна іпотечна установа (ДІУ), яка вже має великий досвід фінансування різних програм, включаючи «Доступне житло».

До речі, вже на сьогодні, як заявив голова правління ДІУ Віктор Миргородський, його відомство направило до Кабміну пропозиції щодо того, як зробити іпотеку під 2–3% річних. Слід додати, що В. Миргородський також пропонує не компенсувати ставки комерційним банкам, а добитися, щоб вони були низькими завдяки збільшенню статутного фонду ДІУ.

За його словами, якщо щороку ДІУ отримуватиме по 2–3 млрд грн, то за 5–10 років, можна буде кардинально розв’язати проблему доступного житла.

Нацбанк вітає й допомагає

Посприяти цьому обіцяє керівництво Нацбанку.

Так, за словами його голови Сергія Арбузова (який також вітав ініціативи Президента і не мав жодних сумнівів щодо їх виконання), головне фінансове відомство і надалі знижуватиме ставки рефінансування, адже передумови для цього є. Справедливо буде зазначити, що таке зниження Нацбанк лише цього року вже проводив двічі — 23 січня і 14 лютого.

Як відомо, такі заходи забезпечують тенденцію до того, щоб знижувалася вартість коштів за кредитними операціями у національній валюті. Тобто позики стають ще дешевшими, а отже, привабливішими.

«Ще раніше між нами та Мінфіном було досягнуто принципової домовленості, що за умови перегляду бюджету на 2012 рік у ньому буде передбачено достатньо коштів для компенсації частини відсоткових ставок за іпотечними кредитами. Так, доручення Президента просто означає, що ми повинні ще більше акцентувати увагу на всіх цих питаннях», — зазначив С. Арбузов.

Отже, всі гілки влади, включаючи Нацбанк, бачать у такій ініціативі Президента завдання, яке можна цілком вирішити і воно не є якимось фантомом або передвиборчим піар-ходом. Просто упродовж багатьох років про забезпечення громадян житлом лише багато говорили, та мало робили.

А час для таких рішучих дій настав уже давно. Втім, перші підсумки такої роботи ми зможемо спостерігати вже за півроку.

КОМЕНТАРІ 


                                   
Ігор ЛИСОВ, 
заступник голови
Комітету Верховної Ради
з питань будівництва, містобудування
і житлово-комунального господарства
та регіональної політики:

— Ставка за іпотечним кредитуванням у більшості європейських країн дорівнює 5%. Наші ж ставки перебувають на рівні 18,25%. Тому люди не поспішають брати гроші в банках для фінансування будівництва житла. Якщо у докризові часи в Україні лише за один день іпотечні кредити брали 600–700 чоловік, то тепер — 30–40.

Нині в Україні на квартобліку перебувають 1,2 млн чоловік. А на людину за рік будують у середньому 0,2 кв. м житла, а має бути хоча б 1 кв. м. Тож попит на житло є, а отже, і потенціал розвитку будівельної галузі. Проте все впирається у фінансування.

                                   
Леонід РИСУХІН, 
голова правління Державного
фонду сприяння молодіжному
житловому будівництву:

 — Фонд звернувся до вітчизняних банків, щоб ті за можливості створювали молодим людям  вигідніші умови кредитування. Адже ми виступаємо гарантом, що молода людина чи родина обов’язково заплатить гроші, бо одержує держпідтримку і саме цими грошима може зробити перший внесок. Банки пішли назустріч молоді. Деякі за програмами кредитування молодих знизили відсоткові ставки  на 5% і у заставу беруть майнові права особи, а не майно. Фонд також кредитує молоді родини за рахунок власних коштів за ставкою 10,75% . У 2011-му було видано понад 100 таких кредитів.