ТАРИФИ


Як подорожчали послуги на тепло і гарячу воду у різних регіонах?

Послуги з опалення і гарячого водопостачання ростуть по всій Україні. Адже підвищення ціни на газ стосується всіх. Однак на запитання - "Почім тепло і гаряча вода для народу?" - в кожному регіоні України дадуть свою відповідь.

Бо ж тарифи встановлюються на місцевому рівні.

Одні ще думають, як знайти якийсь баланс між потребами ЖКГ і платоспроможністю людей, інші з підняттям цін на житлово-комунальні послуги не забарилися. Десь стараються й думку споживачів врахувати, а десь на першому місці - інтереси комунальників. Журналісти "Урядового кур'єра" дізнавалися, якими шляхами йдуть регіони до економічної обгрунтованості тарифів. 

Черкаси
Дискусії тривають

Ще з грудня минулого року комунальники інформують городян про необхідність приведення тарифів на квартплату до економічно обгрунтованих. Зустрічі на подвір'ях будинків проходять по-різному. Часом мешканці досить агресивно сприймають майбутні нововведення, адже послуги, які надаються, не завжди якісні. Проте комунальники не розгублюються: намагаються знайти переконливі аргументи.

Як розповів в. о. директора департаменту житлово-комунального комплексу міськвиконкому Василь Стариков, практика "ходіння комунальників у народ" запроваджена ще кілька років тому, коли вводили в дію побудинкові тарифи. Крім того, згідно з урядовою постановою, потрібно провести зустрічі з мешканцями кожного будинку і поінформувати їх про причини підвищення тарифів. У свою чергу, городяни можуть надати до виконавчого комітету свої пропозиції та побажання щодо коригування цін на певні послуги. Василь Стариков переконаний, що такі спілкування корисні всім: і комунальникам, бо вони починають відповідальніше ставитися до своїх обов'язків, і мешканцям - ті мають змогу об'єктивно оцінити старання надавачів послуг.

Обговорення нових тарифів з громадою триватиме до 22 січня. Після цього будуть розглянуті всі звернення черкащан і рада ухвалить остаточне рішення. Орієнтовно тарифи зростуть приблизно у півтора раза, що планується з 1 лютого. Причин їх перегляду багато, це не тільки ціна на газ. Не секрет, приміром, що найбільша питома вага витрат у комунальних структурах - зарплата працівників: двірників, слюсарів, електриків, пічників. А вона, в свою чергу, прив'язана до мінімальної зарплати, встановленої Верховною Радою. Так-от, два роки тому тариф розраховувався, виходячи з мінімальної зарплати 525 грн, зараз вона становить 922 грн, а пізніше зросте до 1004 грн. Подорожчала також одна з найвагоміших складових тарифів - поточний ремонт. Досі вартість робіт вираховували за існуючими нормами поточного ремонту. Нині, на вимогу прокуратури, вартість послуги обраховуватимуть за державними будівельними нормами. А це майже втричі дорожче. Крім того, згідно з урядовою постановою, збільшена кількість обов'язкових послуг. Старий тариф розрахований на 15 видів, у новому - 17. Додані такі послуги, як прибирання прибудинкової території від снігу та оновлення номерних знаків на будинках. Проте не всі черкащани сприймають ці аргументи. Лунає чимало думок про необхідність ретельніше підрахувати і зарплати, і ефективність роботи комунальників. Отже, дискусії тривають.

Чернігів
Чекають на квитанції

У тому, що тарифи на комунальні послуги зростатимуть, ніхто не сумнівається. Чернігівці з дня на день очікують квитанцій за грудень. У них, ймовірно, будуть зміни в оплаті січневих послуг, що торкнуться сімейних бюджетів у лютому. В усякому разі, на грудневому засіданні виконкому міської ради було вирішено визначити, що тарифи на послуги централізованого опалення та підігріву води для населення для ВАТ "Облтеплокомуненерго" та КЕП "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ фірми "ТехНова" встановлюються у розмірах тарифів, затверджених НКРЕ на теплову енергію.

У що це виллється в грошовому вимірі, досі жодних офіційних заяв не надходило. Нічого не чути й про громадські обговорення. У прес-службі міської ради повідомили, що тарифи на послуги теплопостачання для населення зросли з 1 січня на 25%. Решта платежів поки лишатиметься на старому рівні. Як надовго - питання риторичне.

Миколаїв
Скільки протримається мораторій?

Починаючи з кінця січня, миколаївці сплачуватимуть більше за теплопостачання та підігрів води. Для мешканців будинків, які обслуговує ВАТ "Миколаївська ТЕЦ", ціна за тепло підніметься майже на третину, з 3,08 грн/м3 опалюваної площі до 4,25 грн. Підігрів води на одну людину здорожчає на 5 грн. Це торкнеться майже половини городян. На 84 копійки, тобто 20%, підніме тарифи на свої послуги і підприємство "Миколаївоблтеплоенерго", другий основний постачальник тепла до миколаївських квартир. Щоправда, плата за підігрів води з одного мешканця залишається незмінною - 45,16 грн.

Рішення про погодження тарифів прийнято виконкомом Миколаївської міської ради торік 24 грудня, а вступить у дію через місяць після публікації. Тож останні два місяці опалювального періоду миколаївці платитимуть більше. Це рішення викликане лише підвищенням ціни на газ для ТКЕ. Однак навіть збільшений тариф - збитковий для Миколаївської ТЕЦ, бо тут рентабельність на нулі, а про підвищення зарплати працівникам і не йдеться.

Зате не зміниться плата на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Розпорядженням миколаївського міського голови від 27 грудня минулого року оголошено мораторій на введення в дію рішення виконкому Миколаївської міськради "Про врегулювання тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій".

Таке рішення прийнято, аби уникнути порушення статей Закону "Про житлово-комунальні послуги" щодо обов'язковості укладання договорів між споживачами та виконавцями послуг і процедури їх погодження. Тим більше, що, як і в інших містах, не прораховані побудинкові тарифи. Але скільки протримається мораторій, невідомо. Як зазначають у департаменті ЖКГ міськвиконкому, імовірно, що й ці тарифи підвищать.

Херсон
Гаряча вода - тільки взимку

Міська влада Херсона не стала зволікати: тут нові тарифи запровадили з нового року. Якщо торік для споживачів МКП "Херсонтеплоенерго" 1 гігакалорія тепла коштувала 285,78 грн, то з 1 січня її вартість становить 314,36 грн. Тариф на опалення 1м2 опалюваної площі з нового року піднімається з 6,45 грн до 7,09 грн. А ціна підігріву води зростає з 17,15 грн до 18,86. Це якщо є лічильник. Якщо немає - відтепер доведеться платити 60,23 грн на місяць на 1 мешканця замість 54,76 грн. Причому прес-служба міськради, повідомивши про те, на скільки зросте водний тариф, зробила позначку: "в опалювальний період". Це означає, що із закінченням опалювального сезону припиняється й подача гарячої води. У цій ситуації радує одне - Херсон рішуче взяв курс на встановлення сонячних колекторів, тож люди чекають, що влітку їм воду грітиме гаряче південне сонце.

ПРОГНОЗ ФАХІВЦІВ

Фахівці прогнозують, що підвищення тарифів може бути не останнім у цьому році. Заступник міністра з питань ЖКГ Віталій Шаповаленко зауважив: "Підвищення цін на енергоносії - це тенденція загальносвітова. За розрахунками фахівців, на наступні 10 років очікується зростання ціни на енергоносії на 400%".

Інна КОСЯНЧУК, В'ячеслав КИРЕЙ,
Євдокія ТЮТЮННИК, Ольга ПОНОМАРЬОВА