СПІВПРАЦЯ

Просування України до структур СНД не лише не заважатиме  європейській інтеграції, а навпаки, значно її поліпшить

Завдяки наполегливим діям урядової команди товарообіг між Україною та країнами СНД збільшено в рази. Але наша держава на цьому не зупиняється, і Прем’єр-міністр Микола Азаров ініціював підписання якісно нового договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД, де фігуруватимуть  правила гри, вигідні передусім самій Україні.

«Міністерство економічного розвитку та торгівлі розробило економічно-математичну модель того, якого позитиву ми можемо чекати від дії такого договору. Так, обсяги торгівлі з країнами СНД можуть зрости на 35%. ВВП України збільшиться на 2,5%, значно зросте дохідна частина держбюджету», — наголосив на відеоконференції з регіонами, присвяченій участі нашої країни в діяльності зони вільної торгівлі із державами СНД,  урядовий уповноважений із питань співробітництва з РФ, СНД, ЄвроАзЕС та іншими регіональними утвореннями Валерій Мунтіян. Представників Харківщини цікавило, чи заважатиме більш тісне просування України до структур СНД її європейській інтеграції. В. Мунтіян вважає, що для країн Митного союзу нині ринки ЄС значно відкритіші, ніж для нашої держави. Також слід додати, що частка експорту багатьох країн СНД  до Європи перевищує українську вдвічі.

Голова громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабич поцікавилася, чи не зменшаться в такому випадку обсяги залучення іноземних інвестицій в Україну. Високопосадовець зазначив, що європейські країни, на відміну від Росії, справді вкладають чимало коштів у нашу країну, але саме зараз наша держава є надто привабливою для таких справ. «Світ перебуває в умовах жорсткої продовольчої кризи, і він знає, що Україна змогла б відігравати чи не ключову роль у виробництві сільгоспсировини та продуктів харчування в Європі», — додав він.

Громадськість Львівщини переймається тим, що просування України до СНД спричинить проблеми з розвитком ВЕЗ, яких чимало в регіоні. В. Мунтіян відповів, що останніми роками в економічній політиці ми наробили чимало помилок, проте ретельно пильнуватимемо, щоб не наробити нових.  Звісно, що ВЕЗ, які себе добре проявили і дають чималий економічний та соціальний зиск, треба розвивати.

В. Мунтіян, підбиваючи підсумки спілкування, зазначив, що Україна домагається істотного зменшення вилучень та обмежень при дії нового договору з країнами СНД, а також зняття різного роду бар’єрів, які існували багато років і заважали плідній торгівлі між країнами СНД.