СОЦІАЛЬНИЙ СЕРВІС

Із «Карткою киянина» жителі столиці зможуть економити

У столиці з 10 травня розпочали поетапну масову видачу «Карток киянина». Вочевидь, цей процес трохи затягнувся, бо трохи раніше заступник голови КМДА Руслан Крамаренко зауважував, що у квітні картку отримають батьки багатодітних сімей. Однак необхідність ще раз перевірити, «як діє система», внесла свої корективи. Тож видавати ці соціальні документи у тестовому режимі почали лише 2 квітня — тоді видавали картки соціальним працівникам як одній із пільгових категорій. Відпрацювали алгоритми роботи, провели навчання фахівців з оформлення та видачі карток тощо.

До кінця травня КМДА обіцяє видати 4,5 тисячі карток батькам багатодітних родин та 1,5 тисячі — соціальним працівникам. Пізніше ж «Картки киянина» зможуть отримати такі категорії: пенсіонери та інваліди, які не мають права на пільговий проїзд у метрополітені; непрацюючі особи, які здійснюють догляд за дітьми-інвалідами та отримують державну соціальну допомогу; особи, які не мають права на пенсію та інваліди.

Загалом, каже Руслан Крамаренко, в цьому році  картку отримають 84 тисячі осіб, які належать до категорій, визначених міською цільовою програмою «Турбота. Назустріч киянам» на 2011—2015 роки. Оформленням та видачею карток займається Головне управління праці та соціального захисту населення КМДА та його районні відділи. Видаватимуть картку безкоштовно. Для її отримання соціальні працівники запрошуватимуть пільговиків прийти для оформлення та отримання «Картки киянина» особисто. За словами Руслана Крамаренка, для оформлення картки потрібно пред’явити лише паспорт та посвідчення, що дає право на пільгу.

Як пояснюють міські посадовці, «Картка киянина» дає право на пільговий проїзд у міському транспорті, а також на певні знижки. Так, уже зараз власники таких карток можуть купувати у мережі аптек «Фармація» зі знижками 25—30% 52 лікарські засоби вітчизняних виробників.

— Покупець надає свою «Картку киянина» для розрахунків та вводить свій пін-код, а продавець на екрані монітора бачить фотографію клієнта та його знижку. Утримувач картки сплачує вартість ліків, а інформація про покупку направляється до відповідного підприємства для звітності. Завдяки цьому ми зможемо проаналізувати попит на ліки зі знижкою та на основі цих даних вести перемовини з виробниками про розширення переліку ліків, — зазначив Руслан Крамаренко.

Міська влада обіцяє, що трохи пізніше «Картка киянина» даватиме право навіть на знижки у торговельних мережах.

Варто зазначити, що кожна картка — іменна. Якщо говорити про проїзд у транспорті, то вона дає на це право тільки тому, на чиє ім’я виписана. «Якщо один член родини має пільгу, то інший не має права на безоплатний проїзд у метро — це логічно. Картка іменна, як зараз посвідчення. Нині син не може безкоштовно їздити за пенсійним посвідченням матері, не буде цього і з «Карткою киянина», — пояснили «Урядовому кур’єру» в КМДА.

Втім, «Картку киянина» зможуть отримати й ті, хто не належить до пільгових категорій. Але це відбудеться лише у 2013 році, після того, як ці документи отримають пільговики. Проте ці люди не матимуть права безкоштовного проїзду, вони лише користуватимуться знижками у торговельних мережах.

У КМДА  пояснили, що ефективність від упровадження і розвитку в Києві проекту ІТС «Картка киянина» включає економічну і соціальну складові. Економічний ефект — це економія бюджетних коштів, що їх виділяють на різні соціальні програми. Основним соціальним ефектом від впровадження проекту є підвищення ефективності і якості соціальної підтримки населення і зниження рівня соціальної напруги.

Право на отримання таких карток матимуть лише ті, у кого є столична реєстрація. Іногородні, які приїхали у Київ працювати і не мають «прописки», висловлюють розчарування: «Працюємо і платимо податки в Києві, а як доходить до якихось соціальних благ, то вони дістаються лише киянам…»