Віолетта ГРОМОВА
для «Урядового кур’єра»

ТРЕТІЙ ТАЙМ. Донецький «Шахтар» поступово «матеріалізує» свою багаторічну історію і славу в пам’ятниках та  символах, що покликані стати для донеччан й усіх, хто вболіває за «оранжево-чорних», ще одним предметом гордості і патріотизму. Як ми вже повідомляли, 8 травня тут урочисто відкрили Алею слави, а наприкінці серпня  з’явиться унікальна зірка, присвячена відданим уболівальникам клубу, котрі вважаються 12-м гравцем команди.

Першими на Алеї слави увічнили  імена ветеранів клубу: форварда Віталія Старухіна, воротаря Юрія Дегтярьова, центрального півзахисника Михайла Соколовського, а також чинного тренера гірників Мірчу Луческу. Ця четвірка була визначена спеціально створеною експертною комісією, до якої ввійшли вболівальники «Шахтаря», журналісти, ветерани клубу, його співробітники, а також історики. Всі, хто удостоївся зірки на алеї, отримали у подарунок таку ж золоту міні-копію.

Вперше у світі Алея футбольних зірок Golden Foot (Золота нога) з’явилася у Монако. Але, на відміну від влаштованої біля площі Форуму Гримальді, на якій відзначають зірок світового футболу, котрі якщо й бували у князівстві, то лише проїздом, на донецькій Алеї будуть увічнені імена тих «гірників», які вірою і правдою протягом багатьох років кували славу «Шахтаря».

Усього тут закладено 32 гранітні плити, на їхньому місці встановлюють бронзові зірки з іменами найвидатніших особистостей «Шахтаря» за всю історію клубу. Авторитетній експертній комісії доведеться чимало попрацювати, щоб визначити їх з-поміж 571 гравця клубу, які захищали його кольори раніше, та тих, хто сьогодні і в майбутньому куватиме славу «гірників».

Символічно, що зірка буде присвячена і відданим вболівальникам клубу. Це своєрідний комплімент і вдячність клубу тим, хто ділить з ним і перемоги, і гіркі миті поразок, хто вірить  і підтримує за будь-яких умов. Вона стоятиме окремо від тих 32-х, що заплановані, і стане ще одним з елементів паркового ансамблю біля «Донбас Арени».

Ця зірка — вдячність на адресу усіх вболівальників «Шахтаря», які підтримують команду протягом усієї її історії. Це своєрідна можливість сказати вболівальникам «спасибі» і визнати їхній внесок у те, чим «Шахтар» є сьогодні, зауважує президент клубу Рінат Ахметов.

Варто зазначити, що під час церемонії святкування 75-річчя ФК «Шахтар» президент клубу урочисто вручив зірку вболівальників представникам двох поколінь: сімдесятип’ятирічному Дмитру Семеновичу Ревзину і п’ятирічному Микитi Василію.

За словами керівника медіа-центру ФК «Шахтар» Андрія Бабешка, керівництво клубу планує усю паркову зону навколо одного з кращих стадіонів Європи наповнити духом футболу. Окрім Алеї слави «Шахтаря», на південній алеї встановлено величезний гранітний м’яч вагою 40,5 тонн, який обертається. Активно працює  музей, котрий з липня минулого року відвідало близько 30 тисяч донеччан і гостей міста.

— Ми запрошуємо усіх наших вболівальників в День міста, в День шахтаря (27-28 серпня — Авт.) на «Донбас Арену», на відкриття Зірки вболівальникам, — каже Андрій Бабешко. — Бажаємо, щоб «Донбас Арена» і уся прилегла до стадіону паркова зона стали улюбленим місцем відпочинку і предметом гордості наших земляків.