ПОДАТКИ

Як відокремити чиновника від підприємця

Схоже, найкраще це вдається там, де безпосередній контакт сторін замінюють віртуальним. Приміром,  електронне звітування перед податковою вже оцінили понад 360 тис. платників. Порівняно з минулим роком їхня кількість зросла практично вдвоє. Особливо популярна така звітність у платників ПДВ. 96% з них обрали саме таку форму спілкування з контролерами.

У моді on-line

Воно й не дивно, адже зекономлені не лише кошти платників, а й робочий час. Відрадно, що останнім часом податкова впроваджує низку інших електронних сервісів, які дають змогу в режимі on-line інформувати платників про стан розрахунків з бюджетом, наявну заборгованість, результати співставлення податкового кредиту та податкових зобов’язань у реєстрах податкових накладних і Єдиному реєстрі.

Загалом з початку року плат?никам повернули майже 19,2 млрд грн  ПДВ, а сума заявок щодо відшкодування сягнула 18,6 млрд. 

— Сьогодні ми поставили  завдання своєчасно  відшкодовувати ПДВ і зменшувати невідшкодовані залишки, — заявив голова Державної податкової служби Олександр Клименко під час зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу в Одесі.  — Якщо проаналізувати динаміку заявлених та відшкодованих сум податку за останній рік, то завдання ми виконуємо успішно. За п’ять місяців цього року повернули платникам на 600 млн грн більше від заявленої суми.

В автоматичному режимі повернуто майже 55% усієї суми відшкодування. ПДВ-автомат отримав 371 платник на понад 10 млрд грн. Очільник ДПС запевнив, що суми повернутого податку й надалі перевищуватимуть суми заявок. Така можливість виникла в зв’язку з поліпшенням адміністрування цього податку, а отже, і зростання сум збору.

Приємні новини є і для іноземних інвесторів. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року обсяг відшкодувань з держбюджету  підприємствам з часткою іноземного капіталу збільшився на  40%. У січні-травні 2012 року тим з них, що працюють в Україні, відшкодували  7,27 млрд грн.

Повертають більше

Причому підприємствам з капіталом європейського походження компенсовано 6,2 млрд грн, що становить 85% загальних обсягів, спрямованих на рахунки підприємств з часткою іноземного капіталу. Цій групі інвесторів у 2012 році повернули на третину більше, ніж торік. У ДПС стверджують, що іноземні інвестори дедалі активніше користуються механізмом автоматичного відшкодування. Лише за січень-травень цього  року вони отримали 4,1 млрд грн або 57% сумарних компенсацій компаніям з іноземним капіталом.

Серед інвесторів з країн Євросоюзу «автомат» користується більшою популярністю, ніж у підприємців з інших держав, що працюють в Україні. Європейці автоматично отримали 3,8 млрд грн (61% виплат у цій групі платників). Зростання досить значне, адже торік за цей самий час вони отримали лише 745 млн грн. Тобто, за рік питома вага «автомата» зросла вчетверо.

 Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Аланом Ремі та представниками провідних французьких компаній О. Клименко повідомив, що тим французьким інвесторам, які працюють в Україні, за перший квартал 2012 року надали більший обсяг відшкодування ПДВ, ніж за весь минулий рік.

Компенсація сягнула 84,7 млн грн, хоча вони заявляли щодо відшкодування лише 21,8 млн. Для порівняння: торік  французьким компаніям повернули 73,4 млн грн ПДВ.

— Підтвердження та відшкодування заявленої суми — це взаємна відповідальність двох сторін: бізнесу і податкової служби, — наголосив посадовець. — Тобто говорити про системність проблем у стосунках та відсутність зустрічного руху  некоректно. Щоб компанії вчасно та без перешкод отримували відшкодування, вони повинні виконувати свої обов’язки перед бюджетом України.

Голова ДПС закликав до спільної відповідальності і чистоти у сфері фінансових операцій. Зокрема запропонував французьким інвесторам свідомо відмовитися від співробітництва з фіктивними компаніями заради мінімізації податкових зобов’язань.

Водночас посадовець застеріг, що зниження рівня фіскального контролю з боку податкової не треба тлумачити як відсутність такого контролю.

Мовляв, цю функцію передовірили самим платникам, виходячи з того, що компанія, яка дбає про свою репутацію, повинна ретельно вивчати своїх потенційних партнерів перед укладанням угоди про спільне ведення бізнесу. П’ять французьких компаній прийняли такі правила гри і тому отримують відшкодування в автоматичному режимі: 7,3 млн грн у 2012 році.