Чемпіон світу з шашок міжнародний гросмейстер Юрій Анікєєв подає позов до спортивного арбітражного суду в Лозанні про скасування, на його думку, абсолютно незаконної дискваліфікації, повідомляє прес-служба Федерації шашок України.

Саме Юрій Анікєєв як чемпіон України має представляти нашу країну на чемпіонаті Європи з шашок-64 у Грузії, який стартує у Тбілісі 12 листопада. Підтримку видатному українському шашкістові надають Міністерство  молоді та спорту і національна федерація. Вони обстоюють  чітку єдину позицію: у рішенні правління IDF про дискваліфікацію не наведено жодного конкретного порушення Юрієм Анікєєвим Статуту IDF або базового принципу спорту Fair Play. Більше того, дії IDF прямо порушують статтю 10 Європейської конвенції про права і свободи людини.

«Правління Міжнародної федерації шашок (IDF) незаконно і, на моє глибоке переконання, виключно з політичних мотивів дискваліфікувало видатного українського шашкіста, чемпіона світу, капітана збірної команди України з шашок міжнародного гросмейстера Юрія Анікєєва, — написав міністр  Ігор Жданов на своїй сторінці у Фейсбуці. — Ми впевнені, що це рішення правління IDF виключно політичне. Показово, що кворум у правлінні становлять росіяни (президент Володимир Лангін та ще 6 членів, у тому числі керівництво Федерації шашок Росії). Мета цього рішення — спроба покарати Юрія Анікєєва за те, що він патріот України, який ніколи не приховував і публічно висловлював свою патріотичну громадянську позицію. Ця позиція, вочевидь, не подобалася росіянам в IDF», — наголосив  міністр.

«Сотні спортсменів і любителів спорту в усьому світі, а це представники Бразилії, Нідерландів, Німеччини, Росії, України, Білорусі, Литви, Польщі та інших країн, висловили підтримку Юрієві Анікєєву в його боротьбі за право брати участь у чемпіонаті Європи і мати право вільно висловлювати свої думки — фундаментальне право особи, закріплене Європейською конвенцією з прав людини», — наголошено в повідомленні ФШУ. Попри  всі перешкоди, Юрій Анікєєв продовжує підготовку до відповідального турніру і готовий обстоювати честь України, роблячи внесок у розвиток інтелектуальних видів спорту.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»