ВИБІР. Вибори у понеділок набувають особливого змісту, адже запроваджена політична реформа має значно посилити роль парламенту і прем'єра. Після завершення терміну президентства Міхаїла Саакашвілі партія, що матиме більшість, зможе призначати голову уряду, до якого перейде частина президентських повноважень.

Міжнародні спостерігачі перебігом подій наразі задоволені.

«Я думаю, що наразі все іде добре: всі політичні лідери погодилися не лише прийняти результати виборів, але й активно працювати у новому парламенті, якщо вибори відповідатимуть мінімальним стандартам», – говорить голова делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи Лука Волонте.

Фаворитом виборів вважають партію Саакашвілі Обєднаний національний рух. Однак проти неї зіграла недавня «інформаційна бомба» – відео з тортурами в'язнів, що показали кілька грузинських телеканалів. Це спричинило численні акції протесту.

Основний суперник влади – опозиційна коаліція «Грузинська мрія» на чолі з міліардером Бідзіною Іванішвілі. Він твердить, що Саакашвілі відійшов від демократичного курсу і перетворюється на диктатора. 

Copyright © 2012 euronews