ПОЛІТИЧНІ ВЕКТОРИ. Грузинський політикум відтепер має пристосуватися до нових умов співжиття. Адже президент Михаїл Саакашвілі та його політична сила переходять в опозицію після поразки на парламентських виборах. Натомість право сформувати коаліційний уряд отримали переможці перегонів – коаліція «Грузинська мрія». Її лідерові Бідзіні Іванішвілі вже пророкують місце прем‘єр-міністра.

«Якщо одибві сторони не узгодять свої дії на наступний рік, імовірно, можуть спалахнути протести чи заворушення. Пан Іванішвілі заявив, що досі чекає відставки Саакашвілі. Зі всього видно, що президент поки не має наміру цього робити. Тож виникає нестабільна ситуація, коли двоє лідерів не можуть досягти згоди», – розповідає керівник Кавказького проекту Міжнародної кризової групи.

Експерт також вважає, що у перехідний період, поки не набудуть чинності зміни до конституції і частина президентських повноважень не перейде до прем’єра, у Саакашвілі є вибір: або справді піти у відставку, або спробувати вжитися з новою чинною коаліцією. Водночас, якщо Саакашвілі піде з політики, існує ймовірність, що нова влада розпочне політичні переслідування своїх попередників. Якщо ж він залишиться президентом, матиме вигідну позицію для критики опонентів в уряді до завершення терміну своїх повноважень в жовтні 2013 року та нових виборів.

Самі грузини вважають: «Президент не мав великого вибору, аніж оголосити про поразку та перейти в опозицію. Інакше його політична сила до останнього чіплялася б за свої місця».

«Я вважаю, що у Грузії має бути дві головні сили, два осередки влади. Щоб було більше контролю та користі для Грузії».

Переможець виборів, лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі вже розповів про його стратегічне бачення Грузії. В його планах – подальша інтеграція з Європою та налагодження відносин з Росією.

Copyright © 2012 euronews