Цілком можливо, що в недалекому майбутньому на Сумщині, а саме в Конотопі, з’явиться новий музей. І його основою стане німецький бункер часів Другої світової війни, який нещодавно виявила група місцевих активістів на території музею авіації.

Як розповідає краєзнавець Олександр Акуліч, свого часу він з колегами звернув увагу на тутешній занедбаний підвал. Коли в архівах знайшли аерофотозйомку від 6 вересня 1943 року і розкопали товстий шар землі, виявилося, що то нацистська споруда, яку окупанти використовували як резервний командний пункт. Цікаво, що поряд з ним стояв і триповерховий центр управління польотами, однак під час відступу нацисти знищили його, а бункер дивом уцілів. До слова, подібні збереглися лише в Калінінграді й у Франції та Нідерландах. Після війни підвальне приміщення передали радянському аеродрому, в ньому зберігали будівельні матеріали, макулатуру, фарбу тощо. Під час однієї з пожеж об’єкт ледь не згорів.

Активісти одержали офіційний дозвіл на реконструкцію і вже виконали чималий обсяг робіт. Зокрема винесли кілька тонн будівельного сміття, очистили входи та віконні отвори, демонтували цегляні стіни. Як розповідають пошуковці, в приміщенні збереглися проводка німецького виробництва, вимикачі, світильники, а серед будівельного сміття знаходили підошви від солдатського взуття, німецькі кухлі, пляшки. Усе це стане експонатами майбутнього музею. За задумом організаторів, він матиме кілька кімнат. В одній з них буде відтворено тодішній військовий побут, в іншій — кабінет командувача з вікном для передачі документів. Окрема експозиція розповідатиме про історію конотопського аеродрому. Те, що могли, ентузіасти зробили. Тепер розраховують на допомогу і підтримку місцевої влади, щоб розпочате втілити у конкретний музейний об’єкт. 

Джерело: konotop.city