В Україні розроблять механізм для підвищення пенсій людям, які мають великий трудовий стаж, але отримували низькі зарплати через економічну ситуацію в колишньому СРСР.

«Уряд розглядає різноманітні механізми для збільшення розміру пенсій тих, хто має значний страховий стаж, але через низькі зарплати отримує мізерні пенсії», – зауважив міністр соціальної політики Андрій Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 100 тисяч пенсіонерів надбавка до пенсії – п’ять тисяч гривень 

Міністр уточнив, що це люди, які впродовж життя важко працювали в колгоспах за трудодні. Працювали санітарками та фельдшерами, мають трудовий стаж 30 і більше років.

«Такі категорії громадян обов’язково мають отримувати гідну пенсію. Уряд вже проводить активну роботу в цьому напрямку», – додав Рева.

З 1 жовтня 2017 року перерахували розмір пенсій для українців. Найбільше зростуть виплати у тих, хто мав тривалий страховий стаж і легальну високу зарплату. Після перерахунку пенсія в середньому збільшилися на 559,78 грн. До прийняття закону середній розмір пенсії в Україні становив 1886,78 грн. Тепер – 2446,56 грн.

ДОВІДКА "УК"

Згідно з даними Держстату щодо зарплат за 1940-1991 рр., заробітки в агросекторі в усі часи були нижче, ніж в промисловості, У 2,5-3 рази. Тому колгоспники і робітники радгоспів, крім трактористів, комбайнерів, яким платили в 2-3 рази вище середнього, отримали мінімальні надбавки, потрапивши до 40%.

Аналіз зарплат в Україні за галузями за 1992-2017 рр. показує, що до 40% тих, хто отримали мінімум, потрапили також медсестри, фельшери, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали при СРСР, рибалки, лісники, колгоспники та інші категорії населення.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»