ВІКНО В ЄВРОПУ. Очільник російського МЗС Сергій Лавров не виключив того, що через півтора роки росіяни до Європи їздитимуть без віз, за його словами, вже цього року можуть бути узгоджені додаткові заходи щодо полегшення візового режиму. Про це він сказав під час зустрічі з журналістами за підсумками переговорів зі своєю кіпрською колегою Ерато Козаку-Маркулі, повідомила одна із російських радіостанцій.

Про необхідність скасування віз говорять вже не перший рік. Проте конкретні терміни, коли це може статися, не називалися. Сьогодні вперше глава російського МЗС повідомив, що для переходу на безвізовий режим може знадобитися не більше півтора року. Сергій Лавров повідомив, що сторони предметно обговорили ще кілька невирішених моментів. Глава російського МЗС упевнений, що скасування віз – «це завдання, яке не має зайняти більше, ніж півтора року».

Депутат Держдуми, член комітету з міжнародних справ Олександр Бабаков також вважає, що за півтора року можна вирішити всі необхідні питання для скасування візового режиму. На його думку, це може бути вигідно навіть самій Європі.

 Відмітимо, що зараз Росія веде переговори з ЄС про те, щоб спростити перетин кордону для російських громадян і дозволити деяким категоріям громадян перетинати кордон безперешкодно.

На саміті Росія і Євросоюз у грудні минулого року сторони погодили програму «Спільних кроків». Вона передбачає надання гарантій дотримання законодавства Росії і ЄС при перетині кордону у разі введення безвізового режиму.

 Навесні в Міністерстві закордонних справ повідомили, що програма «Спільних кроків» може бути виконана до саміту Росія-ЄС в грудні 2012 року, а безвізовий режим, можливо, почне діяти вже в 14-му році. 

УНН