СПІВПРАЦЯ. Гармонізація технічних регламентів України та Митного союзу дасть змогу усунути перешкоди у взаємній торгівлі. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з керівником Євразійської економічної комісії Віктором Христенком. 

«Ми зацікавлені, щоб наші регламенти були максимально гармонізовані, щоб у нас не виникало дискусійних питань щодо якості товарів», — сказав Микола Азаров, зазначивши, що нині 24 технічні регламенти проходять міжвідомче опрацювання.

Глава уряду також закликав Євразійську економічну комісію активізувати роботу з погодження технічних регламентів. У цьому контексті Микола Азаров повідомив, що 29—30 березня в Києві відбудеться засідання робочої групи експертів України та Митного союзу, головним питанням порядку денного якого буде саме узгодження технічних регламентів.

У свою чергу Віктор Христенко наголосив на тому, що Євразійська економічна комісія розглядає Україну як найбільшого торговельного партнера Митного союзу. Він зазначив, що товарообіг між Україною та МС торік сягнув 65 млрд доларів США. Цей показник еквівалентний внутрішньому товарообігу країн Митного союзу.

При цьому Віктор Христенко висловив переконання, що нині є всі підстави для збільшення товарообігу. «Ми могли б надати істотного імпульсу для активізації взаємного товарообігу. 65 мільярдів — це показник, який відповідає всьому обсягу взаємної торгівлі в країнах Митного союзу», — цитує слова Віктора Христенка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Також під час зустрічі йшлося про перспективи Угоди про зону вільної торгівлі в межах Співдружності Незалежних Держав. У цьому зв’язку Микола Азаров заявив, що Україна докладе всіх зусиль для якомога швидшої ратифікації договору.

За його словами, для набуття чинності договору необхідно провести відповідні внутрішньодержавні процедури в країнах, які підписали цю угоду. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»