МЕТА

Україна серйозно налаштована на реалізацію стратегічних документів з Євросоюзом 

Інтеграція в Європейський Союз — стратегічне завдання для уряду. На цьому Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив у ході зустрічі з головою представництва ЄС в Україні Яном Томбіньскі.

«Ми щиро налаштовані на співробітництво і реалізацію стратегічних документів між Україною і Європейським Союзом. Це, насамперед, стосується угод про політичну асоціацію і зону вільної торгівлі, безвізовий режим. Тобто того глобального документа, над яким ми працювали досить довго і пішли на серйозні компроміси», — наголосив Микола Азаров.

Європейський Союз для України є важливим торговельним партнером, обсяг товарообігу з яким складає майже 30%. Глава уряду висловив зацікавленість у його зростанні: «На це спрямована зона вільної торгівлі, і всі наші зусилля з реалізації сприятливого торговельного клімату між нашими країнами».

Україна також розраховує на вливання європейських інвестицій у її економіку. Для створення сприятливого клімату в Україні уряд ухвалив кілька рішень, пов’язаних із дерегуляцією, зменшенням адміністративного тиску на бізнес, зниженням податків тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров наголосив на важливості продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by, повідомивши, що сторони ведуть переговори про перегляд умов МВФ з підвищення тарифів для населення, яке, за його словами, «не витримає гонки за тарифами» з огляду зокрема й на високі ціни на російський газ. Тому й ведуться переговори з Росією щодо перегляду газового контракту. Йдеться й про модернізацію газотранспортної системи України.

Україна також ініціює проведення Європейської енергетичної конференції. «Ми розраховуємо на активну позицію Європейського Союзу у цьому питанні», — сказав Микола Азаров.

Крім того, уряд зацікавлений у прозорості проведення парламентських виборів з метою підвищення довіри громадян до влади та продовження реформ. «Я думаю, вибори пройдуть нормально. Для нас це дуже важливий етап, бо країна потребує подальших реформ. А проводити їх без довіри населення дуже важко, тому на виборах ми маємо отримати мандат довіри», — переконаний Микола Азаров.

Він запевнив співрозмовника у створенні в Україні відкритих і демократичних умов для всіх учасників виборчого процесу, повідомивши, що в Україні всі виборчі дільниці буде оснащено веб-камерами, за допомогою яких кожен матиме змогу ознайомитися з матеріалами виборів.

У свою чергу голова представництва ЄС в Україні Ян Томбіньскі відзначив високу зацікавленість міжнародних спостерігачів, яких прибуде в Україну майже 5 тис., до перебігу виборів, доступу до інформації та результатів виборів. «Ми бачимо зусилля уряду провести вибори у найбільш прозорий спосіб», — додав він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»