ДИПЛОМАТІЯ. Після завершення мусульманського свята Рамадан, виборів до Верховної Ради та призначення спікера і двох віце-спікерів парламенту буде продовжено роботу зі звільнення громадян України, які перебувають у в’язниці лівійської столиці Тріполі. На цьому наголосив заступник міністра закордонних справ — керівник апарату Андрій Олефіров під час відеоконференції в Будинку уряду.  «Сподіваємося, що вже найближчим часом рідні та близькі цих громадян побачать їх в Україні», — зазначив він.

За словами дипломата, нині проводять постійний моніторинг усіх кримінально-процесуальних процедур, що застосовують до наших громадян, а також забезпечення прийнятних умов їхнього перебування в місці затримання. Андрій Олефіров підкреслив, що по кілька разів на тиждень консульські посадові особи українського дипломатичного представництва в Тріполі  відвідують наших співвітчизників, забезпечуючи їх всім необхідним, зокрема ліками та продуктами харчування.        

Говорячи загалом про дії Міністерства закордонних справ щодо допомоги нашим громадянам у країнах з нестабільною політичною та безпековою ситуацією, Андрій Олефіров зазначив, що цього року із Сирії забезпечено евакуацію 237 українців, а також 15 громадян Польщі та Сирії. Минулого року з таких країн, як Лівія, Єгипет та Ємен до України повернуто понад півтори тисячі українців, ще 200 — з Японії, що зазнала стихійного лиха. Таким чином, на переконання Андрія Олефірова, Україна підтвердила абсолютну здатність допомогти своїм громадянам у будь-якій точці земної кулі.