ЗАХИСНИК ІМУНІТЕТУ. Вакцину, яка допомагає організму людини розпізнавати і знищувати ракові клітини розробили вчені з Університету Тель-Авіва. Як повідомила сьогодні новинна служба британської газети «Дейлі телеграф», попередні випробування препарату «Імуцин» /ImMucin/ засвідчили, що новий засіб здатний зміцнювати імунну систему людини і допомагати боротися з хворобою.

Ракові клітини зазвичай не розпізнаються імунною системою як загроза. При цьому, дія «Імуцину» спрямована на навчання організму реагувати на речовину під назвою муцин-1 /MUC1/. Це білок, який виявляють на поверхні ракових клітин. Вважають, що він може спричинити збільшення пухлин. Речовина також входить до складу звичайних клітин, але її вміст там дуже малий, тому вона не викликає реакцію імунітету після введення вакцини.

Творці препарату вважають, що він може стати ефективним засобом боротьби з невеликими пухлинами і такими поширеними формами захворювання, як рак грудей і передміхурової залози. Він також може бути корисний пацієнтам, які пройшли курс терапії і побоюються рецидиву. «Імуцин» показав здатність формувати спеціальну імунну відповідь у всіх піддослідних пацієнтів після прийому 2-4 доз препарату.

Вчені збираються розширити клінічні випробування, аби довести ефективність вакцини проти цілої низки форм ракових захворювань. Поки що її вводили тільки 10 добровольцям, які страждають від раку крові. Розробник препарату - фармацевтична компанія «Ваксил біотерап`тікс» заявила, що в результаті три людини вилікувалися, у сімох відзначено посилення імунітету проти раку.

У разі успішного завершення розширених випробувань, вакцина надійде на ринок протягом 6 років.

ICTV