Вчені з Північно-Західного університету США з'ясували, що після народження дітей в організмі жінки відбуваються зміни на клітинному рівні, які стають головною причиною старіння.

Об'єктом дослідження стали молоді жінки з Філіппін (місто Себу), у віці від 20 до 22 років: понад 800 для першого дослідження і майже 400 - для другого.  

Про це повідомліє "Урядовий кур'єр" з посиланням на іноземні ЗМІ.

Як говориться в статті, опублікованій на сайті Medical Express, після пологів сильно змінюються ключові маркери старіння – теломери. Крім того, швидше зменшуються в розмірах і достроково припиняють виконувати свої завдання ділянки хромосом, які виконують захисну функцію.

«Довжина теломер та епігенетичний вік – це клітинні маркери, які самостійно передбачають смерть, і ці показники виявилися «старшими» у жінок, які мали кілька вагітностей у репродуктивному віці», – розповіла Калан Райан, провідний автор дослідження та докторант з біологічної антропології Північно-Західного університету». Навіть після врахування інших факторів, які впливають на старіння клітин, кількість вагітностей домінувала щодо показника старіння і була на першому місці».

Інший висновок, який вчені не очікували одержати, полягав у тому, що жінки, які на час дослідження були вагітні, мали клітини, набагато молодші, а не старші, як думали вчені.

«Як це не звучить парадоксально, якщо біологічний вік жінки був вищим після кожного народження дитини, а під час дослідження жінка була вагітна, її епігенетичний вік та теломера, були «молодшими», ніж її біологічний вік», – розповів Крістофер Кузава, провідний автор дослідження, професор антропології Північно-Західного університету.

«Це цікава ситуація, коли вагітність змушує жінку тимчасово виглядати «молодою», але тут є «золота середина»: сукупність відносин між кількістю вагітностей та більш прискореним біологічним віком».

У статті уточнюється, що на основі отриманих даних дослідники планують створити препарат, який відновлює клітинну активність і запобігає старінню організму.

До слова, нещодавно вчені з Університету Алабами в Бірмінгемі змогли вплинути на процес старіння, контролюючи функції ДНК в мітохондріях.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»