ВИНАХІД. Група вчених та студентів з університету штату Пенсільванія, що займаються вивченням властивостей харчових продуктів, розробила спосіб виготовлення пластирів та іншого перев'язувального матеріалу з нановолокон крохмалю, передає ТСН з посиланням на МедНовости.

На відміну від звичайних, такі пластирі не вимагають відклеювання, вони розкладаються прямо на шкірі і перетворюються на поглинаючу організмом глюкозу.

У рамках вивчення властивостей такого природного полімеру, як крохмаль, автори роботи спробували отримати з нього нановолокна, проте спочатку це не вдавалося, оскільки крохмаль повністю не розчиняється у воді, утворюючи густу пасту.

Тоді, для вирішення цієї проблеми, дослідники додали в пасту якийсь розчинник, який розчинив крохмаль у воді, але не зруйнував його молекулярну структуру.

Потім методом електроспінінгу, що є процесом витягування ультратонких волокон з рідкого середовища під дією електричного поля, з крохмального розчину були отримані нановолокна.

Такі волокна і були сплетені в матеріал, що нагадує на дотик папір, який, на думку авторів роботи, може знайти широке застосування, в першу чергу, в медицині у вигляді розчинних пластирів та пов'язок.

На свій винахід автори вже отримали попередній патент.