КОСМОС. Російські вчені, що створили прилад ДАН, встановлений на борту марсохода «К'юріосіті», розраховують знайти на Марсі області з більш високим вмістом води, ніж було знайдено раніше, передає ТСНз посиланням на РИА Новости.

«Ми бачимо в районі посадки (марсохода) кілька відсотків (води). Водночас, імовірно, на дні кратера Гейла є сильна змінність (виявленої кількості води), ми можемо очікувати, що будуть локальні області, де води буде набагато більше, ніж (наявні до теперішнього часу) середні значення – більше 7%», – сказав Ігор Митрофанов, який керував створенням ДАН.

За словами фахівця, вчені практично впевнені, що раніше знайдена на Марсі вода – «це не вільна вода, можливо, що це хімічно зв'язана вода».

«Це вода, вбудована в мінерали, в глинах такої води може бути 10-12%», – сказав учений.

Детектор ДАН визначає зміст на поверхні Марса водню, а отже, води, а також гідратованих мінералів. Зони з великою кількістю цих речовин становлять найбільший інтерес для пошуку слідів життя.

Нагадаємо, у вересні «К'юріосіті» виявив сліди марсіанського струмка, який протікав у стародавні часи в районі, який зараз досліджує ровер.