У лісівників весняний день годує не рік, а десятиліття. Фото надане автором

Для українських лісівників головне завдання — збереження і відновлення зелених легень. Торік вони з цим завданням упоралися. За інформацією Держлісагентства, протягом 2016 року в лісогосподарських підприємствах, які належать до сфери його управління, відтворено ліси на площі 52,6 тисячі гектарів.

Певну роль у цьому відіграє Боярська лісова дослідна станція Національного університету біоресурсів і природокористування України — одне з найкращих господарств галузі, яке одним з перших в СНД отримало сертифікат Лісової опікунської ради. Нині на її лісових масивах розпочалася традиційна щорічна лісокультурна кампанія: кожен гектар зрубаного лісу лісівники і просто небайдужі поновлюють молодими посадками основних культур.

«Щоб нинішньої весни здійснити посадку в оптимальні строки, ми заздалегідь потурбувалися про підготовку площ, забезпечили достатню кількість посадкового матеріалу та інвентарю», — розповідає ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Станіслав Ніколаєнко.

Посадковий матеріал — власний, вирощений у лісових розсадниках Плесецького та Боярського лісництв: понад півтора мільйона стандартних сіянців 17 деревних і чагарникових порід, придатних для створення лісових культур, шкілок новорічних ялинок і плантацій декоративних рослин.

Як повідомив головний лісничий станції Олександр Шевчук, у Боярській ЛДС цього року планують посадити лісові культури на площі 161 гектар, а сприяти природному поновленню — на 19,5 гектара. На площі 224 гектари доповнено попередньо створені деревні культури.

Для часткового створення лісових культур у розріджених деревостанах торік заготовили 12 тонн лісового насіння сосни звичайної, дуба та інших лісотвірних порід. Такий насіннєвий фонд дасть змогу повністю забезпечити потреби цьогорічної лісокультурної кампанії й частково сформувати стратегічний запас у разі неврожайних років.

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»