РЕГЕНЕРАТИВНА ТЕРАПІЯ. Нові японські дослідження приносять нові надії у боротьбі з облисінням.

Під керівництвом професора Такасі Цудзі, дослідникам з Токійського університету вдалося виростити волосся на голові трансгенних мишей. Результати їхніх експериментів минулого тижня опубліковано в лондонському журналі «Nature Communications».

Вчені здобули екстракт двох типів стовбурових клітин волосяних фолікулів дорослих мишей.

Клітини вирощували в лабораторії, перш ніж їх імплантували мишам, природно позбавленим волосяного покрову.

Протягом трьох тижнів на гладкій шкірі мишей виросли волосся і вуса. Волосся має такий самий життєвий цикл, як і в мишей-донорів.

Чимало людей в Японії страждають на надмірне випадання волосся. Це – суто чоловічий феномен, проте, трапляється випадки і у жінок. Переважно це повязано з віком, але й інші фактори – такі, як стрес – можуть мати негативний вплив. Схильність до облисіння часто спадкова.

Деякі медикаменти мають побічні ефекти, дещо неприємні. Інші медики пропонують харчові добавки як природну профілактику облисіння. Існують також методи пересадки. Проте іноді все заходить у глухий кут.

За словами фахівців, регенеративна терапія в цій галузі має великий потенціал. Вона також відкриває шлях для відновлення й інших органів. Методику, розроблену професором Цудзі, за десять років можна буде застосовувати щодо людини. І не лише у Японії. 

Copyright © 2012 euronews