ГОЛОСУВАННЯ. Депутати не проголосували за законопроект В'ячеслава Кириленка N 9772 про збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати в 2012 році. 

За прийняття зазначеного законопроекту проголосувало всього 149 народних депутатів, передає  УКРІНФОРМ.

У своєму представленні автор законопроекту В.Кириленко наголосив, що з огляду на заяви Президента та Сергія Тігіпка про те, що у бюджеті є 25 млн грн для виплат незахищеним верствам, «можна спокійно підвищити прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату».

«Якщо ви приховували 25 млн грн, то зараз віддайте їх людям», – сказав В.Кириленко.

У своєму законопроекті він пропонував визнати встановлені Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату такими, що не можуть забезпечити мінімальних потреб, збереження здоров'я та задоволення соціальних потреб людини. Кабміну ж пропонувалось переглянути розмір прожиткового мінімуму і протягом двох тижнів внести до ВР законопроект про внесення необхідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

В.Кириленко також повідомив, що за офіційними даними Міністерства соціальної політики України, фактичний розмір прожиткового мінімуму у грудні 2011 року становив 1087 гривень, що на 80 гривень перевищує прожитковий мінімум, встановлений з 1 січня 2012 року (1017 гривень). Фактичний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становив у грудні 2011 року – 850 гривень, що на 33 гривні більше розміру мінімуму, встановленого законом для цієї категорії населення з 1 січня 2012 року (822 гривні), які водночас є і розміром мінімальної пенсії.

Таким чином, підсумував нардеп, держава порушує гарантоване статтею 48 Конституції України право громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї.