16  листопада  легендарному тренерові Ігорю Євдокимовичу Турчину виповнилося б 80 років. Інший ювілей — 40-річчя перемоги керованої Турчиним збірної СРСР на Олімпіаді-1976. А нинішній меморіал — двадцятий за ліком. На тлі цих круглих чисел і відбулося  днями  традиційне гандбольне дійство.

На відкритті турніру, який проходив за підтримки Міністерства молоді та спорту і  Київської міської державної адміністрації, виступили з промовами  гандболістки тієї золотої збірної:  українки Зінаїда Турчина і  Галина Захарова та Рафіга Шабанова — нині головний тренер збірної Азербайджану. 

Та на перебіг спортивної боротьби  дружба «золотих дівчат» Турчина не вплинула. Азербайджанська команда, яку разом з Рафігою Шабановою тренує відомий український фахівець Георгій Воронов, у першому півфіналі з рахунком 34:22 перемогла команду «Україна-3». Умовно вона представлена як юніорська збірна України із гравців «Реала», «Спартака» та «Галичанки». Оскільки «Карпати» та «Дніпрянка» цими днями грали в єврокубках, їх гандболісток на Кубок Турчина не викликали. 

У другому півфіналі головна українська команда під керівництвом Бориса Чижова перемогла команду «Україна-2» (збірну клубів) — 31:21. Обидві команди зібралися напередодні турніру й мали небагато часу на підготовку. Резервістки, поступаючись 8:13, видали серію з 5 голів поспіль і перед перервою зрівняли рахунок 13:13.  У другому таймі команда Чижова вже краще налагодила взаємодію й не залишила суперницям жодних шансів.  

У фінальній зустрічі підопічні Бориса Чижова, який очолив команду  лише влітку, впевнено здобули перемогу над командою Азербайджану — 37:19. У матчі за третє місце збірна клубів України здобула перемогу над юніорською збірною України — 31:19. Змагання стали перевіркою для національної збірної перед відбірними матчами до чемпіонату світу-2017, що пройдуть за кілька днів у словацькому місті Шаля.

Саме за підсумками  Міжнародного турніру пам’яті Ігоря Турчина нинішній головний тренер національної команди Борис Чижов визначився зі списком гравців на відбірний турнір до чемпіонату світу-2017.  Команда вирушила до Словаччини вранці 22 листопада, в  делегації 17 гандболісток. Упродовж двох днів тренувань тренери назвуть 16 гравців, які потраплять до заявки, повідомляє офіційний сайт  ФГУ.

Кваліфікація до чемпіонату світу — 2017

1 група: УКРАЇНА, Словаччина, Литва, Греція

2 група: Білорусь, Туреччина, Швейцарія, Косово

3 група: Австрія, Ісландія, Македонія, Фарери

4 група: Італія, Португалія, Ізраїль

Розклад матчів 1-ї групи, Шаля (Словаччина)  

25 листопада.

УКРАЇНА — Словаччина (початок 18.45);

Литва — Греція (20.45)

26 листопада.

Словаччина — Греція (18.45); УКРАЇНА — Литва (20.45)

27 листопада.

Словаччина — Литва (18.45); Греція — УКРАЇНА (20.45)