ОЦІНКА. Золоті медалі лондонської Олімпіади подорожчали на 227,8%, або в 3,28 раза, до $708 порівняно із золотими медалями Ігор у Пекіні 2008 року, що коштували $216, передає УКРІНФОРМ з посиланням на  «Вісник золотопромисловця» агентства «Прайм».

«Водночас ціна золота на біржовому майданчику LBMA за період між олімпіадами зросла на 77,3% – до $1622,4 за унцію на кінець липня 2012 року з $915 за унцію наприкінці липня 2008 року», – уточнюється в повідомленні.

Лондонські золоті медалі в основному складаються з срібла і міді - 92,5% і 6,5% відповідно. На покриття кожної золотом використано 6 грамів (0,19 тройської унції) дорогоцінного металу. Діаметр медалі – 85 міліметрів, товщина – 7 міліметрів, а маса – 412 грамів. За всю історію літніх Олімпійських ігор це найбільші й найважчі медалі.

Золоті медалі Олімпіади у Пекіні також майже повністю складалися з срібла і були покриті шістьма грамами золота. Діаметр – 70 міліметрів, товщина – 6 міліметрів, маса – 150 грамів. Однак у Пекіні крім срібла і золота нагорода вперше включала в себе покриття з нефриту – напівдорогоцінного самоцвіту.

Усі метали для виготовлення 4,7 тисячі медалей лондонської Олімпіади – 44,5 кілограма золота, 6 тонн срібла і кілька тонн міді - поставив австралійсько-британський концерн Rio Tinto Group, що є однією з найбільших у світі гірничодобувних корпорацій.

Загальна вартість золота, срібла і міді, використаних для виробництва олімпійських медалей, оцінюється в $7,3 мільйона. Усі витрати з видобутку і виробництва металів гірничорудні компанії взяли на себе.

Спочатку були підготовлені відповідні сплави, потім з них зробили заготовки для медалей, а самі медалі карбовані на Королівському монетному дворі в Уельсі (Велика Британія).

З руди Rio Tinto також були виготовлені медалі для переможців і призерів зимової Олімпіади-2002 у Солт-Лейк-Сіті.

Метал для виготовлення медалей Олімпійських ігор у Пекіні поставив інший світовий лідер гірничодобувної галузі - австралійсько-британська ВНР Billiton Ltd.