Уряд підготував для Верховної Ради проект видозміненого закону про Державний бюджет України на 2015 рік. На розгляд даних норм парламент, як того вимагає Конституція, має лишень 10 днів. Про те, що ці зміни грунтуються на результатах переговорів із Міжнародним валютним фондом, та про передумови винесення остаточного рішення Радою директорів нашого головного кредитора розповів під час суботнього засідання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Загалом Україні планують надати «як поворотну фінансову допомогу» впродовж 4 років 25 мільярдів доларів. Із цієї суми 17,5 мільярда має виділити МВФ, решту — США, ЄС, країни Великої сімки, інші міжнародні донори.

«Що стосується цифри, оголошеної директором-розпорядником МВФ, то загальний обсяг становитиме ще додатково 15 мільярдів доларів — це не готівка, а додатковий обсяг коштів, який може виникнути внаслідок правильного управління державним боргом України. Саме цим ми й займатимемося», — пояснив Арсеній Яценюк.

Засідання уряду 14 лютого 2015 року.

Про реалії складного

Аби наш головний фінансовий кредитор погодився розширити програму співпраці, Кабінет Міністрів має виконати низку вимог. «Програма, яку ми підпишемо з МВФ, яку схвалить Рада директорів, реалістична і складна. Найважливіше, що це програма реформ не для МВФ, а для України. Вона буде ефективною, якщо політичні сили, представлені в парламенті, виконуватимуть те, що пропонує Кабінет Міністрів», — продовжив Арсеній Яценюк.

У документі за ключові виклики взято російську воєнну агресію та ескалацію конфлікту на сході. Однак слід розуміти, що бодай на незначне економічне зростання в 2016 році керівництво держави може розраховувати лише за умови дотримань Росією положень другого Мінського меморандуму.

Наступний ризик пов’язаний з реформами в країні. Прем’єр пояснив, що тільки завдяки виконанню зобов’язань програми stand bay МВФ погодився розглянути заявку України на отримання вже чотирирічної програми. «Оцінюють проведення реформ в країні ті, хто надає фінансову підтримку державі: це МВФ, Світовий банк, Євросоюз. Якби ми в 2014 році десь схибили, з нами у 2015-му ніхто за стіл переговорів не сів би», — резюмував глава уряду.

Ця програма передбачає дві вагомі складові — виконання зовнішніх зобов’язань керівництвом держави й накопичення коштів у золотовалютних резервах Національного банку для того, щоб стабілізувати банківський сектор і валютно-обмінний курс. Мета — втілити в життя складні реформи, які дадуть позитивний економічний, політичний і соціальний результати. Саме тому чи не вперше у програмі передбачено індексацію грошових доходів населення залежно від економічної ситуації і темпів зростання цін.

21 гривня за долар та 26% інфляція

Зміни в Державний бюджет зумовлені змінами макроекономічних параметрів валютно-обмінного курсу та інфляції. Кажучи про ситуацію з курсом, Прем’єр оптимізму не втрачав. Він усе ще сподівається, що регулятор згідно з нормами Конституції та Закону України «Про Національний банк», а також за допомоги програми МВФ стабілізує курс гривні і ситуацію в банківському секторі.

«Зараз у розрахунках, попри те, що загальний курс на ринку близько 25, ми не отримали офіційної позиції Національного банку, але за узгодженням із нашими міжнародними кредиторами на даному етапі ми оцінюємо, що середньорічний курс буде на рівні 21», — розставив акценти Арсеній Яценюк.

Інфляцію він пов’язує з курсом та адміністративним зростанням цін, відтак оцінює її у 2015-му на рівні 26%. І додає: щойно ситуація на сході стабілізується, макроекономічний прогноз «піде в позитивний тренд». За умови виникнення іншого сценарію уряд обіцяє робити все, щоб українська економіка функціонувала на територіях, які українська влада повністю контролює.

Доходи державного бюджету, за словами глави уряду, зростають на 22 мільярди гривень завдяки додатковим надходженням від податку на додану вартість. А ось Національний банк перерахує в Держбюджет майже на 5 мільярдів гривень менше, ніж планувалося у грудні. Через зміну показника курсу національної грошової одиниці витрати на обслуговування державного боргу також зазнають змін.

12,5 мільярда гривень уряд прописав у змінах до бюджету як окрему суму на надання пільг і субсидій пересічним громадянам і малозабезпеченим людям — це компенсація за зміни цін і тарифів. Додаткових майже 3 мільярди гривень спрямують на допомогу тимчасово переміщеним особам, а 600 мільйонів гривень додатково надають на закупівлю медикаментів. 400 мільйонів гривень планується витратити на допомогу хворим. «Формально гемодіаліз — це відповідальність місцевої влади, але центральний уряд не може залишити цих людей без допомоги», — пояснив Прем’єр.

300 мільйонів гривень підуть на компенсації відсоткової ставки для аграрного сектору на перший етап посівної кампанії — уряд планує залучити до 5 мільярдів гривень кредитів.

Того ж дня Кабінет Міністрів сформував резервний фонд природного газу та/або мазуту (усе залежатиме від ринкової кон’юнктури) — мільярд доларів через залучення кредитів під державні гарантії. На технічних змінах до Закону «Про державний бюджет на 2015 рік» Арсеній Яценюк не акцентував. Він лише пояснив, що до нього уряд додав проекти документів, які передбачають формування дохідної та видаткової частин головного кошторису країни. Йдеться про зміни в Податковий кодекс й у пакет законів щодо пенсійного забезпечення.

Підтримати нові норми Арсеній Яценюк попросив парламентаріїв до кінця місяця. «Пакет законів, який опрацюють депутати в оперативному режимі, дасть змогу Раді директорів МВФ уже формально затвердити рішення про нову чотирирічну програму співпраці між Україною та МВФ. І це розкриє можливості для всіх наших інших партнерів продовжувати допомагати Україні і знаходити нам вихід зі складної ситуації», — звернувся до народних депутатів глава уряду.