Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Капітан небесно-блакитних Ліонель Мессі напередодні наголошував: «Не згоден із твердженням, ніби збірна Аргентини без мене ніщо. Футбол — командний вид спорту. Так, я забив кілька важливих голів, які допомогли команді, але завжди є ще десятеро гравців, які допомагають досягти того результату, який маємо».

Додатковим стимулом  для підопічних Алехандро Сабельї виграти півфінальний поєдинок було і національне свято країни, яке відзначають 9 липня на честь становлення Республіки Аргентина в 1816 році після ухвалення декларації Незалежності Об’єднаних Провінцій Срібної Річки.

Для Мессі і Кº найцікавіше ще попереду. Фото з сайту livesport.com

До декларації про незалежність в Аргентині тривала боротьба між владою Буенос-Айреса і внутрішніми провінціями: Буенос-Айрес прагнув до об’єднання країни, а внутрішні провінції вважали залежність тягарем. Утім, як Аргентина з часом зрозуміла, що сила в єднанні, так і футбольна команда має більше шансів виграти, коли діє як єдиний організм.

1978-го аргентинці у фіналі здолали тих-таки голландців. Відтоді 24 роки вболівальники збірної Аргентини чекали на вихід своїх улюбленців до світового  фіналу.  Нарешті це сталося, та ще на  полях принципового суперника — Бразилії та на  тлі нищівної поразки бразильців від «німецької машини».

Звітний поєдинок не вийшов таким самим насиченим, як Бразилія — Німеччина напередодні. І Нідерланди, й Аргентина зіграли у прагматичний футбол.

У першому таймі  більше моментів мали латиноамериканці. Зокрема Мессі зі штрафного потужно пробив точно в руки Сіллессену, а Гарай головою відправив м’яч над поперечиною після навісу з кутового. У голландців пригадується лише неточна спроба з-за меж штрафної від Снейдера.

Після перерви Луї ван Гал випустив Янмата і Класі, які  змусили аргентинців бігати без м’яча. Мессі також нейтралізували. Помаранчеві володіли тотальною перевагою, але створили небезпеку тільки під кінець тайму. Снейдер віддав на хід Роббену, якому в останню секунду завадив прицільно пробити Маскерано.

На останніх хвилинах додаткового часу помаранчеві проспали вихід Паласіо один на один із Сіллессеном, проте Родріго пробив у руки голкіперу. А в наступній атаці Мессі знайшов вільного Максі Родрігеса, в якого удар не зовсім вдався, і воротар забрав м’яч.

А далі була одинадцятиметрова лотерея, в якій голкіпер збірної Аргентини і «Монако» Серхіо Ромеро  переграв голландських пенальтистів…

Вінгер збірної Нідерландів Ар’єн Роббен першим прокоментував поразку своєї команди в серії пенальті, визнавши, що аргентинці більше заслужили перемогу:

«Ми все одно пройшли  дуже далеко. Звичайно, я розчарований, але ми зробили все можливе. Всі могли оцінити наш згуртований колектив, в якому кожен бився один за одного. Гадаю, можемо пишатися цією командою, яку створив Луї ван Гал». Чи стане у Роббена більше приводів для гордості, дізнаємось цієї суботи, коли голландці й бразильці зійдуться у поєдинку за «бронзу».

А тренери переможців уже думають про недільну стратегію. Наставник збірної Аргентини Алехандро Сабелла  висловився так: «Велика радість  опинитися у фіналі. Подивимося, що можемо зробити, маючи на один день відпочинку менше, ніж збірна Німеччини. Ми викладемося на сто відсотків і спробуємо стати чемпіонами з повною самовіддачею і смиренням».

У свою чергу головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов після розгрому бразильців наголошував: «Нам потрібно залишатися скромними і пам’ятати, що попереду ще один матч — найважливіший».

Тож 13 липня  на знаменитій «Маракані» у Ріо-де-Жанейро знову, як  і 1990 року,  зустрінуться Німеччина й  Аргентина.  Зазначимо, що тоді чемпіонат відбувався у Європі. У Римі німці перемогли 1:0 завдяки голу Андреаса Бреме. Нині зустріч буде на іншому континенті, а статистика твердить:  європейські збірні ніколи не перемагали у фіналах на полях обох Америк. Отже, буде неймовірно цікаво. 

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

1/2 фіналу
Нідерланди — Аргентина — 0:0 (по пен. 2:4)