Стан вітчизняних автошляхів цього тижня перебуває під особливим контролем уряду. На продовження цієї гострої теми й четвергового засідання Кабміну вчора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відвідав з робочою поїздкою Прикарпаття, під час якої побував на церемонії відкриття відремонтованої автодороги Івано-Франківськ — Львів.

«Торік ми ухвалили рішення й пообіцяли, що дорога Львів — Івано-Франківськ буде — і її побудовано», — у цих скупих словах глави уряду акумульовано всі зусилля, що докладено для успішної реалізації проекту. А також подяка всім його учасникам — від простого робітника до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського й керівника Укравтодору Андрія Батищева.

Тендери заощаджують чимало коштів

У планах уряду на поточний рік чільне місце посідає будівництво відрізків автошляхів Івано-Франківськ — Чернівці та Івано-Франківськ — Рахів. Це той інвестиційний комплекс, який реалізують у поточному році на території Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської і прилеглих до них областей.

«Загалом по Україні ми профінансуємо на першому етапі 14,2 мільярда гривень», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Арсенія Яценюка.

Дорога Івано-Франківськ — Львів: торік запланували, цьогоріч втілили в життя. Фото з Урядового порталу

Прагматичну політику минулого року буде активізовано й продовжено цьогоріч. «Ми не розмазуватимемо сотні мільйонів гривень на так званий ямковий ремонт. Завдання — побудувати магістралі й відновити інфраструктуру країни. І так, як нам вдалося це зробити в Івано-Франківській і Львівській областях, далі робитимемо по всій країні», — запевнив під час урочистостей глава уряду. При цьому він погоджується із застереженням фахівців не розпорошувати зусилля, роблячи все й одразу, а сконцентрувати ресурси на основних напрямах.

Арсеній Яценюк підкреслив, що 14 березня під час засідання уряду передбачено остаточно затвердити перелік усіх магістралей, відновлення і ремонт яких має розпочатися в поточному році. «Ми невідкладно оголосимо тендери, щоб українські й будь-які інші компанії, які хочуть взяти участь у будівництві доріг, запропонували відповідні якість і ціну».

Лише завдяки відкритим тендерам зекономлено майже третину коштів  початкової проектно-кошторисної вартості ремонту дороги Львів — Івано-Франківськ. «Була конкуренція, були різні заявки. І ті, хто виграв тендер, збудували якісну й набагато дешевшу дорогу», — окреслив ситуацію Прем’єр-міністр.

«Так буде по кожному об’єкту, тому що вже з 1 квітня працюватиме нова система державних закупівель ProZorro, і всі ці мільярдні кошти підуть через прозорий механізм, щоби компанії, які здатні будувати дороги, будували якісні дороги для України», — продовжив тему Арсеній Яценюк.

Він укотре нагадав, що був ініціатором так званого митного експерименту: 50% коштів від перевиконання доходів на чотирьох  митницях — у Львівській, Чернівецькій, Волинській та Одеській областях — спрямовували на будівництво й ремонт доріг. Завдяки цьому експерименту, підкреслив Арсеній Яценюк, майже мільярд гривень у цих областях спрямовують саме на будівництво й реконструкцію автошляхів.

Особливе завдання місцевій владі

Глава уряду звернувся до представників місцевої влади чотирьох областей, які отримали унікальну можливість користуватися таким експериментом: «Що менше корупції на митниці, то більше буде детінізації. Що прозоріші правила роботи на митницях, то більше грошей ви заробите і вкладете ці кошти безпосередньо в ремонт і відновлення доріг».

Так, у поточному році згадані чотири області почали нарешті спільно працювати задля реалізації проголошених намірів.

Відремонтована дорога дає змогу не тільки швидше й безпечніше доїхати до місця призначення, не лише заощадити на пальному й на ремонті автомобіля. «Дорога — це насамперед робочі місця, податки, інфраструктура, це можливість для людей заробити і можливість для країни розвиватися», — небезпідставно вважає глава уряду.

Арсеній Яценюк нагадав, що місцеві бюджети отримали додатковий ресурс внаслідок проведеної урядом бюджетної децентралізації. Він спонукав долучатися до активної роботи керівників органів місцевого самоврядування. «Нема чого кабінети ремонтувати. Спрямовуйте ці гроші безпосередньо на те, що має стосунок до зростання економіки. Тобто на збільшення робочих місць, зростання зарплат, пенсій, адекватні податки, що й сприятиме створенню нормальних доріг у країні».

Під час робочої поїздки Арсеній Яценюк провів нараду з головами районних державних адміністрацій та головами міст обласного значення Івано-Франківської області.