Офіційний візит Президента Петра Порошенка до Країни вранішнього сонця розпочався, коли на наших теренах ще панувала глибока ніч. Першим пунктом протокольної зупинки було місто Кіото, яке вже давно стало побратимом столиці України. У супроводі дружини глава держави побував на прийомі в губернатора префектури Кіото Кейдзи Ямадо, мера міста Кіото Дайсаку Кадокава та голови Торгово-промислової палати міста Кіото Йосіо Татейсі.

Президент подякував японській стороні за гостинність під час офіційного прийому на честь його візиту. «Ця гостинність відповідає духу стратегічних відносин між Японією і Україною», — сказав Петро Порошенко та з радістю повідомив, що 2017-й буде оголошено Роком Японії в Україні.

У префектурі Кіото Петра Порошенка зустріли з традиційною східною гостинністю. Фото Михайла Палінчака

Глава держави наголосив, що цього року виповнюється 25 років з часу визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Крім цього, 45 років тому «духовні столиці наших держав — Київ і Кіото — розпочали історію своєї дружби та тісних обмінів».

Особливо Петро Порошенко відзначив важливу роль мера міста Кіото Дайсаку Кадокава у зміцненні та розвитку українсько-японських відносин — заснуванні Парку Кіото в Києві, який став улюбленим місцем відпочинку більшості киян, що живуть на лівому березі Дніпра. Цього року 45-річчя побратимських зв’язків Київ та Кіото відзначать широкою програмою культурно-просвітницьких і мистецьких заходів.

У відповідь губернатор префектури Кіото Кейдзі Ямада з притаманною східною гостинністю подякував Президентові України за його візит до Японії і побажав нашим країнам подальшого розвитку взаємовідносин та процвітання, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Петро Порошенко запевнив присутніх, що він особисто й надалі приділятиме увагу поглибленню взаємодії між різними регіонами України та Японії й запросив присутніх відвідати Україну в зручний для них час. «Така співпраця відповідає інтересам наших народів та слугує надійним фундаментом для подальшого розширення всього спектру співробітництва між нашими державами», — наголосив Президент України.

Він висловив чітке переконання, що ця зустріч стане ще однією віхою на шляху до спільної мети — всебічного зміцнення дружби та партнерства між народами України та Японії.

Сторони також обговорили шляхи розширення співпраці між двома країнами та проведення заходів у межах Року Японії в Україні в 2017-му.

Програмою візиту передбачено також зустрічі глави держави з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе, керівниками обох палат парламенту Японії, іншими високопосадовцями, а також представниками японського бізнесу.

Під час зустрічей обговорюватиметься широке коло питань двостороннього співробітництва, зокрема реалізація проекту з комплексної реконструкції Бортницької станції аерації, який втілюємо за широкого сприяння уряду Японії. З-поміж тем переговорів будуть і актуальні проблеми міжнародного порядку денного в контексті головування Японії у «Великій сімці».