ДОСВІД

«Урядовий кур’єр» поцікавився, чому після розвалу ЖЕКу в одні будинки  прийшла розруха, а інші досягли майже європейського рівня комфорту

Сніг у Береговому якщо й випадає, затримується ненадовго. Це  найтепліше місто Закарпаття. Коли довкілля вкрито білою ковдрою, багатоквартирний будинок по вулиці Шевченка, 39-а майже нічим не відрізняється від сусідніх. Хіба що яскраво пофарбованими під’їздами, вікнами-склопакетами, новими дверима. Зате коли сніг розтане, контрасти між багатоповерхівками стають разючими. Тут зелені газони з декоративними деревцями, а біля інших будинків гола земля… Берегівчани до цієї картини звикли.

Таких контрастів не бачив більш ніде.. Але, спілкуючись із лідерами міської асоціації ОСББ «Берегсас», поволі починав розуміти….

Анархія — мати порядку?

…Раніше за обслуговування будинків у Береговому платили близько половини його жителів. Їхніх грошей вистачало на зарплату ЖЕКівських працівників. Інша половина городян цій конторі взагалі ніколи нічого не платила. Ремонтувати застарілі дахи й інженерні мережі не було за що. Про капремонти ж і мови не було.

Так тривало, аж поки міський голова Іштван Гайдош (на останніх виборах здобув мандат народного депутата. — Авт.) на сесії міської ради заявив: «Виділяти кошти ЖЕКові більше не будемо! Скільки б ми цю «корову» не годували, «молока» від неї не діждемося, як і порядку. Кошти, які поглинав ЖЕК, дамо на потреби ОСББ. Вони їх використають краще».

Обтяжений боргами ЖЕК швидко збанкрутував, уже рік його не існує. На руїнах «відпочивають» понад 50 багатоквартирних будинків із тих 88, що є в місті. Мешканці «безгоспних» квартир не згадують про ремонти дахів і підвалів, заміну труб, упорядкування прибудинкових територій. Під’їзди схожі на землянки, якими пройшовся ураган. Власники ж раді: за квартири платити не треба, анархія — мати порядку! Ніби забувають: ніщо не вічне, у тім числі труби й інші комунікації. А ще ці «нічийні» квартири набули такого негативного іміджу, від якого уже й не відхрестяться.

На іншому «березі» — власники багатоповерхівок, в яких діють ОСББ. Тут знайшли спосіб і власний добробут підвищити, і на реноме справжніх європейців заслужити.

Будинки, у яких створені об’єднання співвласників, — доглянуті й ошатні. Фото автора

Шашлики у дворі багатоповерхівки

Про перші кроки ОСББ депутат міськради Валерій Боровський згадує так: «Мені друзі розповіли, що є така форма господарювання. Ми створили об’єднання, йдучи навпомацки —  попри те, що не всі в будинку й бажали. Були першими в місті. Почали з облагородження подвір’я: вивезли сміття, завезли чистий грунт, висіяли газонну траву та розрівняли землю катком. Налагодили шланговий автоматичний полив, щоб земелька не сохла. Зазеленіла молода трава…»

Відтоді багато води витекло зі знаменитого берегівського термального басейну. Будинок, що розташований поряд, залишився тим самим, але все, що всередині й навколо, — неначе з іншого світу.

Тут усі під’їзди обладнані домофонами, на підвіконнях — квіти, а ще  — енергоощадне освітлення. У підвалах, які осушили й побілили, — нові труби для подачі та відведення води. Газони відділили від проїзної частини залізними парканчиками, поряд — майданчик для відпочинку. Цікаво, що тут розважаються не лише діти. В окремій альтанці дорослі теж збираються, щоб поспілкуватися і, уявіть собі, навіть поласувати шашликом, приготовленим тут же на стаціонарному грилі.

Чимало вільного часу активісти цього ОСББ кладуть на вівтар спільних справ, тож відпочивати вдається не завжди. В одній із кімнат у підвалі обладнали майстерню, де проходять «обкатку» всі технічні новації. Поряд — зала для занять фізкультурою; в ній молодь качає м’язи.

Очолити ОСББ змусив… паркет

— Пласкі дахи — одне з найуразливіших місць у будинках, — каже голова ОСББ «Витязь-Берегове» Йосип Кіш. — За 36 років у будинку ніколи не було планових ремонтів. Дах протікав так, що й незрозуміло, звідки вода просочувалася. Сусіди, знаючи, що я раніше працював головним інженером автопарку, головним контролером заводу, вмовляли очолити ОСББ. Коли на четвертому й п’ятому поверхах уже погоріли щитові, а у своїй квартирі мені довелося викинути паркет, я перестав опиратися. Погодився.

Це об’єднання утворилось у середині 2011-го і того ж року отримало від міста замалим не 24 тисячі гривень; ще майже таку ж суму становили внески мешканців. Уже наприкінці року на будинку з’явилася нова покрівля, причому з десятирічною гарантією. З часом поміняли й вікна на сходових клітках на склопластикові. І температура в під’їзді піднялася, і квіти не вимерзають. Тепер думають про заміну головної електрощитової,  заміну вхідних дверей тощо.

Не платиш — іди до суду!

Мешканці сусідніх будинків не проти, щоб і в них було так гарно. Та як ідеться про майбутню оплату, замовкають. Деякі навіть гордяться, що нині вони НІКОМУ не платять. А в усіх багатоповерхівках з ОСББ сплачують по 50 копійок за квадратний метр. Щоб за послуги не платили, тут не допускається!

Хоча спочатку така постановка питання сподобалася не всім. Довелося пройти крізь «сім кіл пекла», перш ніж змусили незгодних змиритися з правилами гри. Валерій Боровський витягає стос паперу, демонструючи купу скарг у контролюючі органи за останні роки.

—Змушений купу часу витрачати, щоб відбиватися від нападів, а от скаржники, хоч їх писання не підтверджуються, не несуть за це жодної відповідальності, —  каже.

— Скаргу ретельно перевіряють, навіть якщо це анонімка, — нарікав голова ОСББ «Мужайська 107» Олексій Калакутський. — Але неплатників я таки змушував платити — через суди. Таких судових позовів у моїй практиці вже шість! Люди ж мають зрозуміти, що вони роблять внески у власний комунальний комфорт. Тим більше, що на будь-які витрати маємо підтверджувальні документи і кожен вид робіт у будинку погоджений із мешканцями. Жодна з перевірок не виявила порушень, та нервів чимало з’їдено! Та я зрозумів: слід бути більш уважними, коректними до людей, які роблять суспільну справу.

Дехто з колишніх керівників об’єднань не витримав: хай, мовляв, цим займається хтось інший, сил більше немає. Такі ОСББ припинили існування, на їхньому місці — розруха…

Керівники ОСББ, яких у місті 32, несуть на власних плечах вантаж громадських справ. Без копійки зарплати, з купою обов’язків, вони не претендують на особливі подяки, вдовольняючись тим, що в їхніх будинках і навколо них чисто й затишно. В цьому полягає і унікальність, і складність їхньої роботи. В місті 56 багатоквартирних будинків усе ще залишаються без ОСББ, новостворених за останній рік — усього кілька.

Втім, їм і міська влада підставляє плече. Сума коштів, виділених на підтримку ОСББ, зростає: від 204 тисяч гривень — у 2009-му до 435 тисяч — у 2012-му. За розподілом грошей наглядає комісія, основу якої становлять члени асоціації «Берегсас». Кошти умовно накопичують для кожного ОСББ: раз у кілька років воно має отримати суму для виконання масштабних робіт. Звичайно, всі ремонти — на умовах паритетного з владою співфінансування.