БЕЗПЕКА

Змінено порядок інформування про надзвичайні події на транспорті


Добре відомо, що у тих країнах, де оперативно реагують на надзвичайні ситуації у транспортній сфері, людських жертв значно менше і матеріальні збитки не такі великі. В Україні з цим не все гаразд. Тож Міністерство інфраструктури задля ефективного та оперативного реагування на надзвичайні ситуації у сфері транспорту, дорожнього господарства, поштового зв’язку та туризму підготувало оновлений порядок надання інформації про такі події.

Згідно з ним, до Мінінфраструктури оперативну та узагальнену інформацію про надзвичайні ситуації на виробничих та невиробничих об’єктах транспортної інфраструктури мають надавати органи виконавчої влади, діяльність яких координує уряд через профільного віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова. Це стосується Укрзалізниці, Укрпошти, Держспецтрансслужби, ПрАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ», інших підприємств, установ та організацій, що підпорядковуються міністерству.

Оперативна інформація про надзвичайні ситуації надається цілодобово у робочі, вихідні та святкові дні письмово та через засоби телефонного, факсимільного й електронного зв’язку черговому Мінінфраструктури. Ідеться про геологічні, метеорологічні, гідрологічні, морські та річкові надзвичайні ситуації, про розливи нафти або нафтопродуктів об’ємом понад 1 м3?, а також про інші екологічні лиха й обставини, що можуть загрожувати життю, здоров’ю та безпеці туристів (зокрема про ті інциденти, де є постраждалі).

Порядок інформування такий: одразу після отримання повідомлення про надзвичайну подію, але не пізніше трьох годин з моменту її виникнення, Мінінфраструктури отримує дані про дорожньо-транспортні події з відомчим автомобільним транспортом та з ліцензованим автомобільним транспортом загального користування, якщо в ДТП хоча б одна особа загинула або дві та більше травмовані, а також про ті ДТП на автомобільних дорогах загального користування, де загинули 3 особи або травмовано 5 і більше осіб. До цього розряду зараховано й інформацію про катастрофи, серйозні аварії та інциденти на морському, річковому, авіаційному і залізничному транспорті, аварії та події з небезпечними вантажами, пожежі на транспортних засобах та об’єктах інфраструктури транспортно-дорожнього комплексу, у сфері поштового зв’язку, а також про факти незаконного втручання, терористичні акти, нещасні випадки із смертельними наслідками. Негайно сповіщати треба і про випадок смерті працівника на підприємстві, надзвичайні ситуації з вищими посадовими особами держави, народними депутатами, керівниками центральних органів виконавчої влади, які сталися внаслідок транспортних подій, а також надзвичайні ситуації з іноземними транспортними засобами, які здійснюють комерційні перевезення на території України.

Інформацію про всі інші ДТП з відомчим, ліцензованим автотранспортом та аварії через недоліки в експлуатаційному утриманні доріг загального користування, про експлуатаційні ушкодження на морському і річковому транспорті, про інциденти, надзвичайні події та пошкодження повітряних суден на землі, ДТП на залізничних переїздах (за винятком тих ДТП, у яких є загиблі) слід надавати не пізніше 6 годин після події. Про випадки, що спричинили або можуть спричинити припинення руху автомобільного чи залізничного транспорту, польотів, судноплавства більш ніж на 3 години, Мінінфраструктури треба інформувати негайно.

Відповідний наказ «Про затвердження «Інструкції про порядок надання інформації в Міністерстві інфраструктури при виникненні надзвичайних ситуацій у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури» проходить стадію узгодження у відповідних державних структурах.