ВАЖКА АТЛЕТИКА

Українська збірна — третя  у загальнокомандному заліку континентального чемпіонату

Не крапкою, а жирним знаком оклику завершилися минулої неділі жіночі змагання у  рамках чемпіонату Європи з важкої атлетики у столиці Албанії Тирані: три золоті медалі — в ривку, поштовху і олімпійському двоборстві — виборола українка Світлана Чернявська.

Свій перший підхід до штанги вагою 130 кілограмів вона зробила вже після того, як решта учасниць закінчила виступи, а вдало виконавши цю спробу, наша штангістка гарантувала собі другу і третю золоті медалі європейської першості. Потім вона підняла снаряд вагою 140 кг. І лише третій підхід до ваги  145 кг виявився невдалим.

Інша українська важкоатлетка  Ганна Козенко виконала всі три підходи до штанги, останній з яких — на 127 кг. Втім, її суперниця — польська штангістка Сабіна Багинська — замовила собі на кілограм більше і  вдало виконала спробу. До цього обидві спортсменки показали однаковий результат у ривку.

У першій вправі українка здобула «срібло», оскільки виявилася легшою, а  срібні нагороди  в поштовху і двоборстві  дісталися польці. У  Козенко, відповідно, дві «бронзи».

Учора в останній день змагань високу планку, підняту українськими жінками,  підтримав їхній колега по команді Артем Удачин.  У суперважкій вазі серед чоловіків він виборов «маленьке золото» у ривку та  срібні медалі у поштовху і  багатоборстві. Артем цілком міг претендувати на абсолютну перемогу, та  після виграного  ривка не зміг зберегти свою перевагу в поштовху.

Наш важкоатлет досить грамотно побудував боротьбу: почекав, доки першу спробу здійснить головний суперник, росіянин Руслан Албегов, який штовхнув штангу вагою 230 кг. Після цього українець впорався зі снарядом вагою  231 кг. Росіянин знову повернув собі перше місце, штовхнувши 236 кг. Українець відповів вдалою спробою на 242 кг. Після цього  він випереджав суперника в двоборстві на 11 кг, та  росіянин з великими труднощами зафіксував штангу вагою  247 кг. За правилами змагань, Артем Удачин уже не мав права знижувати вагу і зробив спробу підняти штангу з тими ж 247 кг. На жаль,  цього разу удача відвернулася від Артема. У підсумку обидва спортсмени у двоборстві показали однаковий результат — по 442 кг, однак  росіянин виявився легшим.

Ось він, початок золотого поштовху. Фото з сайту telegraf.com.ua

У командному заліку чемпіонату Європи збірна України посіла третє місце, виборовши 6 золотих, 3 срібні і 4 бронзові нагороди. Перше місце у росіян, на рахунку яких 21 золота медаль.

З  високими результатами на  чемпіонаті Європи з важкої атлетики українських спортсменів привітав Президент Віктор Янукович. Зокрема, у вітанні абсолютній чемпіонці  Світлані Чернявській  зазначається: «Ця перемога свідчить про Вашу наполегливість, талант та високий професіоналізм.  Ваше досягнення є  вагомим внеском  в утвердженні спортивного іміджу України  на  міжнародній арені». Віктор Янукович побажав чемпіонці  щастя, здоров’я та нових перемог.