КАНДАЛЬНІ ЗМІНИ

Прем’єр запевнив, що винних у захопленні сфери оціночних послуг буде покарано 

У лічені місяці група осіб, основною метою яких є особисте збагачення та розширення сфер впливу, насильницьки монополізувала ринок оціночних послуг. Саме так заявили схвильовані представники великої когорти українських оцінювачів (які працюють як з нерухомим, так і рухомим майном громадян) 13 червня на великій прес-конференції.

Як зазначила заслужений оцінювач Українського товариства оцінювачів Людмила Туровська, нині лише 12 підприємств узурпували весь ринок. «У них працюють 40 фахівців. Підготовка та сертифікація цих осіб відбувалася у закритому режимі із порушеннями чинного законодавства. У результаті такого «рейдерського» захоплення було змінено і розмір платежів при укладанні угод. Так, зараз їх вартість при відчуженні майна для громадян країни зросла у 4-10 разів», — наголосила вона.

Окрім того, як зазначають фахівці ринку, майже 9 тис. оцінювачів втратили роботу.

На цей факт 14 червня в оперативному порядку відреагував Прем’єр-міністр України Микола Азаров на зустрічі з головами громадських рад при органах влади. «Ця невелика група людей, яку можна назвати аферистами, за лобіювання Фонду держмайна та Міністерства юстиції, вчинили справжнє свавілля. На що взагалі вони розраховували? На те, що уряд «проковтне» ці нововведення? Такого не буде. Я вже сьогодні дам розпорядження всім органам, які брали участь у підготовці змін на ринку оцінювання, щоби вони їх відмінили. А всіх винних у цьому, безумовно, буде покарано», — заявив він.
 

Малюнок з сайту +zov.in.ua

Завдяки яким нормативно-законодавчим актам стався такий переділ ринку?

За словами голови ВГО «Асоціація фахівців оцінки» Степана Максимова, таке сталося після ухвалення пролобійованого ідеологами Тендерної палати ухвалення Закону «Про Фонд державного майна України» та інших актів.

Як зазначають оцінювачі у відкритому листі до оціночної спільноти України, реалізація такої схеми була б неможливою без участі у ній самого Фонду держмайна. «Так, у наказах Фонду і змінах до них додатково і необ∂рунтовано з’явилися зміни, які створили ситуацію, коли замість 9 тис. ліцензованих оцінювачів, які працюють в Україні, лише 40 чоловік вирішуватимуть, що, скільки і для кого коштуватиме у нашій країні», — наголошується у листі.

За словами С. Максимова, згідно з наказами Фонду держмайна, внесено істотні зміни у практику інституту оцінювання, які не на користь їй самій та громадянам України. Так, як він зазначає, практично знищено методику стажування всупереч законам країни. «Професіоналізм та репутація, схоже, остаточно втратили актуальність у цій галузі», — наголошує він.

Провідний оцінювач американського товариства оцінювачів ASA Людмила Симонова зазначила, що нові фахівці, які працюють у цих 12 фірмах готувалися наспіх протягом лічених днів та отримали відповідні сертифікати і, так би мовити, вже готові «до бою». «За свою двадцятирічну практику я підготувала чимало оцінювачів, але з упевненістю скажу, що хорошим фахівцем у цій справі можна стати лише через 5 років. До того ж, згідно з новими правилами, їм зараз дозволено робити кричущі речі, приміром, не оглядати взагалі об’єкт оцінювання, вже не кажучи про прилеглі території», — констатувала вона.

Журналістів цікавили конкретні розцінки на оцінювання нерухомості, які діють тепер. Так, за інформацією директора ТОВ «Північно-Східна консалтингова група» Сергія Пузенка, вартість оцінки двокімнатної квартири (при її купівлі-продажу) у місті Прилуки Чернігівської області коштує 4,5 тис. грн, а великого будинку у Вінницькій області — до 14 тис. грн. Раніше такі послуги були на рівні 300—1000 грн.  Крім того, за словами оцінювача Андрія Філіна, відтепер, враховуючи невелику кількість фірм та фахівців, приміром, оцінкою будинку у глухому селі на Житомирщині можуть займатися столичні фахівці. «Звісно, що проведення таких робіт, на які раніше йшли лічені години, або максимум день-два, розтягнуте в часі. Зараз люди можуть чекати тижнями, і навіть більше», — зазначає він.

До речі, кореспондент «УК» зателефонував в одну з нових 12 компаній-оцінювачів для отримання коментаря, щоби мати об’єктивну картину події. Секретарка фірми «Стілпарк» досить ввічливо вислухала всі запитання і заявила, що їй треба порадитися з керівництвом. Після нетривалої «наради» дівчина відповіла, що вони взагалі нічого нікому не коментують. А це все свідчить про багато речей, в тому числі й про те, що фірмам є що приховувати від громадськості. Втім, після впевнених і однозначних заяв Прем’єра, можна вже сьогодні стверджувати, що «старі» оцінювачі все ж таки виграють цей бій із «новими».