Україна цього року збере 21—22 мільйони тонн озимих зернових, що на 2—3,3 мільйона тонн менше, ніж торік. Про це на прес-конференції в столиці заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Куйбіда. 

За його словами, урожайність зернових культур цього року, очевидно, також буде меншою  — 33 центнери з гектара проти 40 у 2014-му. «Площа посівів озимини, стан яких незадовільний, тож їх, можливо, доведеться пересівати, становить 1,2 мільйона гектарів або 15% загальної площі. Це високий показник. Проте, скажімо у 2012 році пересівали значно більше озимих культур — 26%», — підкреслив експерт. І додав, що в цілому погода буде сприятливою для весняно-польових робіт і збору врожаю.

А про забезпечення селян мінеральними добривами та засобами захисту рослин такого не скажеш. Як вважає головний аналітик інформаційної компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук, аграрії не спроможні купувати необхідну кількість цих товарів, що позначиться на якості продукції. «Якщо рік тому ціни на міндобрива в середньому становили 3500 гривень за тонну, то на тепер — 11800. При цьому Україна залишається імпортозалежною за основними видами добрив і засобів захисту рослин», — каже він.

Сільгоспвиробникам бракує і без того дорогого пального. Фото з архiву редакцiї

Не краща ситуація і з пальним. Як зазначив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, українські імпортери нафтопродуктів не мають змоги закупити пальне через брак валюти. «Причина — відсутність торгів на міжбанківському валютному ринку. А систему нафтозабезпечення побудовано на постійних поставках за довготривалими контрактами з основними виробниками. До того ж нафтопродукти —  це товар критичного імпорту. Ми завозимо в країну до 85% цієї продукції», — констатував він. На думку Сергія Куюна, Україна має лише двотижневий запас палива.

Директор Української зернової асоціації Володимир Клименко вважає, що таких економічних складнощів, які переживає тепер наша країна і безпосередньо АПК, за роки незалежності траплялося чимало. «Було все, крім війни. Проте ще 15 років тому Україна збирала всього 25—27 мільйонів тонн зернових культур. А торік вийшли на абсолютний рекорд — майже 64 мільйони. Можемо ще більше. Так, сьогодні нам важко, гривня значно знецінилася, але влада намагається допомогти бізнесу реформами. Найперше, що нам треба, — інвестиції в АПК. Про кредити вже й не говоримо — вони просто непідйомні», — каже він.

Володимир Клименко зауважив, що багато очікувань фахівці галузі покладають на міжнародну конференцію за участі українських аграріїв і урядовців з одного боку та американських великих аграрних корпорацій — з другого. Вона відбудеться у США 24—25 березня цього року. Експерт каже, що останні дуже зацікавлені в інвестиціях в Україну. Великі вітчизняні компанії, приміром «Нібулон», готують серйозні пропозиції для американців.