Навіть поганий мир, кращий за  будь-яку війну. Ці слова Президент України Віктор Янукович неодноразово повторював  протягом останніх місяців, коментуючи перебіг подій, що спричинили нинішню політичну кризу. Учора відбулася зустріч глави держави та учасників робочої групи з урегулювання політичної кризи з лідерами опозиційних парламентських фракцій. У ній  взяли участь секретар Ради національної безпеки та оборони, керівник робочої групи Андрій Клюєв, радник Президента України Андрій Портнов, міністр юстиції Олена Лукаш, керівник фракції Політичної партії «УДАР» Віталій Кличко, керівник фракції «ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, керівник фракції «ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Переговори відбувалися на тлі чергового загострення протистояння. На час верстки номера, подробиці відомі не були.

Загинули від куль

Сутички  на столичній вулиці Грушевського між учасниками акції протесту та правоохоронцями, які розпочалися  19 січня на Водохреще, що?хвилини приносять  тривожні новини. Удень 21 січня помер 22-річний активіст, який впав з 13-метрової колонади стадіону «Динамо». Інформацію про його смерть, що з’явилася в соцмережах, підтвердили в штабі самооборони Майдану. Згодом головний лікар Київської міської клінічної лікарні №17  повідомив «Українській правді», що чоловік, який упав із колонади стадіону імені Лобановського, живий.

Вранці 22 січня, о 6:25, на черговий номер 102 зателефонував невідомий та повідомив: у приміщенні Парламентської  бібліотеки знаходиться труп чоловіка. За словами особи, яка так і не повідомила будь-якої інформації про себе, труп спочатку принесли до Будинку профспілок, а потім він був переміщений до приміщення бібліотеки. На зазначений виклик виїхали співробітники органів міліції.  Згодом з’явилася інформація про ще одного застреленого. Наразі правоохоронними органами ретельно розслідуються обставини загибелі цих людей. Одного з убитих звали Сергій Нігоян. Протягом дня дані про кількість загиблих  змінювалися, кількість поранених і потерпілих з обох боків вимірюється вже сотнями…

Приблизно о 13 годині середи  за спинами правоохоронців на Грушевського з’явився  перший БТР…

Водночас учора в МВС заперечували застосування вогнепальної зброї проти мітингувальників.

За всіма фактами насилля та порушення закону правоохоронними органами відкриті кримінальні провадження. Всі без винятку причетні до злочинів будуть нести кримінальну відповідальність згідно з вимогами чинного законодавства, наголошується в інформації відділу взаємодії із засобами масової інформації  прес-служби Генеральної прокуратури України.

Хто нестиме відповідальність?

Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає, що лідери опозиції повинні визначитися і висловити свою позицію — підтримують вони чи ні радикально налаштованих людей на вулиці Грушевського в Києві. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook  увечері у вівторок. «Протягом найближчих днів вони повинні чітко і ясно висловити свою позицію. Якщо вони підтримують цих громил, цих екстремістів, провокаторів, тоді вони повинні сказати: «Так, ми разом». І нести за це відповідальність. Якщо вони не підтримують, то вони повинні разом з владою прибрати цих бандитів і провокаторів з вулиць столиці», — зазначив він.

Микола Азаров вважає, що «відповідальність за те, що відбувається в центрі Києва, лежить, перш за все, на тих лідерах опозиційних партій, які останнім часом підбурювали Майдан до дій проти влади і всіляко намагалися дестабілізувати ситуацію в державі».

В іншому повідомленні у соцмережі  Прем’єр висловив вдячність співробітникам правоохоронних органів за витримку під час сутичок на вулиці Грушевського в центрі Києва. «Градус» протестів, навіть мирних, потрібно стримати, а агресія взагалі має бути виключена», — зазначив Прем’єр.

Учора на засіданні уряду, характеризуючи ситуацію, що склалася в зв’язку з акціями протесту в столиці,   Микола Азаров висловив думку, що люди вже зрозуміли, що влада, захищаючи правопорядок і стабільність, діє виключно в їхніх інтересах.

Підвищена увага дипломатів

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони України, керівник робочої групи з урегулювання політичної кризи Андрій Клюєв у вівторок на брифінгу назвав конструктивними політичні консультації з представниками опозиції.

«Я вважаю, що в нас були досить серйозні, конструктивні консультації», — сказав він на брифінгу в Адміністрації Президента.

Андрій Клюєв закликав лідерів опозиційних сил відмежуватися від тих масових заворушень, які зараз відбуваються на вулицях Києва.

 «Ми звертаємося до всіх політичних сил, до всіх громадських організацій дати команду своїм представникам, щоб вони припинили ці заворушення. Щоб був спокій, не було ніякої агресії», — зазначив він. За словами посадовця, тоді буде набагато простіше вести переговорний процес і вивести нашу країну із політичної кризи.

Свою стурбованість тим, що відбувається в українській столиці, висловили вчора посли іноземних держав, акредитованих в Україні,  на зустрічі з  міністром  закордонних справ Леонідом  Кожарою та міністром  юстиції Оленою  Лукаш.

Очільник зовнішньополітичного відомства запевнив дипломатів: українська влада не залишить без відповідного реагування порушення чинного законодавства з боку радикальних сил. Він зазначив, що реакція влади буде відповідно до чинного законодавства. За словами Леоніда Кожари, керівництво держави налаштоване зробити все можливе для мирного врегулювання.

Водночас міністр юстиції Олена Лукаш закликала представників ЄС, США та інших країн засудити екстремізм та прояви насильства з боку радикально налаштованих представників опозиційних сил в Україні.

«Ми сподіваємося та закликаємо представників ЄС, США та інших країн засудити екстремізм та прояви насильства з боку радикально налаштованих представників опозиційних сил. У європейській столиці не повинно відбуватися безладів, безчинств, спроб силового приходу до влади», — сказала міністр, додавши, що влада України щиро виступає за мирне врегулювання конфлікту.

Вона зазначила, що Міністерство юстиції докладно вивчило законодавство країн ЄС, США та Канади і готове до професійної дискусії з приводу імплементації українського законодавства та порад послів щодо імплементації аналогічного законодавства в країнах, які вони представляють.

З наявного досвіду реагування держав-членів ЄС на спробу організації безладів у країнах ЄС можна з впевненістю сказати, що жодна європейська держава, а тим більше США, не проявила би більшої толерантності та витримки стосовно учасників безладів, ніж це зробила Україна, переконана очільник Мін’юсту.

У свою чергу, посли країн Європейського Союзу та США в Україні висловили  незадоволення зустріччю, яка відбулася у Міністерстві закордонних справ за участю міністра закордонних справ Леоніда Кожари та міністра юстиції Олени Лукаш. Оскільки хотіли, проте не змогли поставити міністрам свої запитання, цього нібито не передбачав формат зустрічі.

Один із ухвалених 16 січня законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо відповідальності  за вчинення  адміністративних порушень  під час проведення футбольних матчів», згідно з яким вимоги до футбольних фанатів стають значно жорсткішими, набуває чинності через шість місяців з дня його оприлюднення. Однак не він, а  нинішня ситуація на київських вулицях  стала підставою для створення ними загонів самооборони від «тітушок». Про це йдеться у повідомленні на сторінці в соціальній мережі «Вконтакте».

Уболівальники «Динамо» зазначили, що їхня мобілізація не пов’язана з діями міліції в Києві і вони не підтримують жодну з політичних сил.

«Ми виходимо за киян, за нашу країну, за нашу честь», — сказано в повідомленні. Водночас  фанати закликають осіб, молодших за 18 років, не вступати в загони самооборони і звертаються до  всіх фанатських рухів країни не допускати, щоб люди з їхніх лав велися на «брудний»  заробіток.

У вівторок про підтримку  динамівських ультрас заявили фанати «Дніпра», які зазначили:  висуваються до  Києва, щоб приєднатися до створюваних динамівцями загонів самооборони для захисту киян від невідомих спортивної зовнішності.

ПРЯМА МОВА

Кетрін ЕШТОН,
Верховний представник ЄС із питань
зовнішньої політики та політики безпеки,
віце-президент Єврокомісії:

— Рішуче засуджую насильницьку ескалацію подій у Києві вночі, яка призвела до людських жертв. Повідомлення про смерть кількох протестувальників викликають занепокоєння, моє співчуття всім, хто постраждав. Закликаю всіх причетних забезпечити стриманість. Застосування сили і насильницькі дії — не відповідь на політичну кризу. Всі акти насильства мають бути негайно припинені і бути швидко розслідувані. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Я глибоко стурбована нападами на журналістів і повідомленнями про зниклих безвісти осіб.

Я закликаю уряд та опозицію розпочати справжній діалог на найвищому рівні. Рішення має відповідати сподіванням українського народу.