В Україні побував Державний секретар США Джон Керрі, який зустрівся з вищим керівництвом нашої держави — Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим і Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.  Сторони обговорили російську агресію у Криму й визначили напрямки можливої економічної допомоги з боку США.

За словами Олександра Турчинова, пріоритетом для нового уряду є відновлення економіки України: «Ми успадкували майже повністю зруйновану економіку, тому нині основним завданням для нас є відновлення всієї економічної системи». А позицію Російської Федерації із введенням своїх збройних сил до Криму він вважає «нічим іншим, як агресивними діями проти суверенної держави».

Майдан вразив американського дипломата щирістю і прагненням до свободи. Фото УНIAН

Водночас він висловив упевненість, що стратегічні партнери України та країни-гаранти її безпеки й територіальної цілісності, відповідно до Будапештського меморандуму, «зроблять усе можливе для допомоги Україні захистити її територіальну цілісність».

Деякі результати цієї спільної зустрічі Арсеній Яценюк доповів на брифінгу у стінах парламенту. «Фактично розпочато процес підготовки до надання фінансової підтримки Україні з боку США», — заявив Прем’єр. Деталі щодо цієї підтримки буде оголошено, коли влада остаточно поставить підписи під реальним обсягом економічної допомоги, яку США готові виділити Україні.

За його словами, заокеанські партнери дуже активно захищають територіальну цілісність і незалежність України: «Усі події, які відбуваються на території України в Автономній Республіці Крим, мають жорстку і чітку реакцію з боку наших західних партнерів». Тому ще раз закликав російський уряд і російського президента негайно зупинити військову агресію на території України, передає урядову позицію департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зі свого боку Джон Керрі високо оцінив дії нової української влади зі стабілізації ситуації в країні, витримку та професійність дій військових нашої держави, повідомляє прес-служба Верховної Ради. «Я був надзвичайно вражений тим, що побачив у Києві. Не потрібно багато часу, щоб зрозуміти, наскільки щирі тут були люди в своїй боротьбі за свободу, — наголосив він. — Хочу, щоб ви знали: ми надзвичайно серйозно ставимося до своїх зобов’язань перед Україною, які взяли на себе ще 1994 року, виступивши гарантом суверенітету і територіальної цілісності вашої країни».

Джон Керрі вважає, що Росія готує передумови для подальшого вторгнення в Україну: «У східній частині України Росія нещодавно старалася, щоб деякі місцеві ради прийняли якісь розпорядження, щоб запросити Росію. А насправді ці ради зробили навпаки. Вони сказали, що не хочуть росіян, хочуть свою незалежність…Також Росія говорила про меншину, про російськомовне населення, мовляв, їхні права утискаються. Насправді цього немає. І фактично сьогоднішній уряд України заспокоює усю ситуацію і не хоче й уникає провокацій. Збройні сили, які мають юридичне право протистояти вторгненню збройних сил іншої країни, не діють так, щоб дати якісь передумови».

Домовленості ж з опозицією зірвав колишній президент Віктор Янукович, який покинув свій народ і країну, передає УНІАН позицію американського дипломата. Поділився він і своїми враженнями від перебування на Майдані. «Було неймовірно і зворушливо побачити барикади, шини, дроти, побачити місця від куль. Люди й досі стоять біля вогню. Також у хмарах я побачив будинки, з яких стріляли. А також зворушили мене фотографії тих, хто загинув, людей, які віддали своє життя за майбутнє України. Це було дуже зворушливо — підійти до українців, які там зібралися. Вони висловлювалися за те, що не хочуть повертатися до того життя, яке було за Януковича». Джон Керрі також ушанував пам’ять героїв Небесної Сотні і поклав квіти від імені Президента США Барака Обами й американського народу на місці трагічних для України подій. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»