За два останніх роки товарообіг між Україною та Росією впав приблизно на чверть. Доля України в зовнішньоторговельному обороті сусідньої країни скоротилася на 1%, що, на думку Голови Уряду РФ Дмитра Медведєва, є не хорошою тенденцією. «Тому необхідно проаналізувати ситуацію і подумати над методами стимулювання взаємної торгівлі. І ми підписуємо Дорожню карту щодо врегулювання питань інвестиційно-фінансової співпраці», — так окреслив тамтешній прем’єр одне з головних питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії у ході зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Азаровим.

Загалом під час розмови глав урядів обговорено масштабні проекти двостороннього співробітництва. «Ми обговорили проблемні питання і знайшли конструктивні рішення. Нам слід використовувати наші зустрічі для постановки масштабних завдань, які можемо вирішити разом», — відреагував Микола Азаров.

При цьому він підкреслив, що надзвичайно конструктивною є співпраця між Україною і РФ у таких високотехнологічних галузях, як авіація і космос, де наші країни мають найкращі у світі технології.

За результатами двосторонньої зустрічі та роботи комісії досягнуто кількох домовленостей з ключових позицій міждержавного співробітництва. Так, Україна і Росія мають намір активізувати будівництво мостового переходу через Керченську протоку.

«Ми говорили у розширеному складі про необхідність швидше запустити усі бізнес-процеси, пов’язані з будівництвом такого мостового переходу. Це потрібно жителям і Росії, й України», — зауважив Дмитро Медведєв.

Російські експерти обов’язково переконаються у високій якості нашої солодкої продукції. Фото Укрiнформу

Кондитерів перевірятимуть з  онеділка

За півроку буде завершено всі процедури зі створення зернового пулу між Україною, Російською Федерацією та Казахстаном. Відповідної домовленості досягнуто на 10-му засіданні Комітету з питань економічної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії. Цією інформацією поділився вже Микола Азаров під час спільної з Дмитром Медведєвим прес-конференції.

Зокрема передбачається, що його буде створено у вигляді Причорноморського зернового комітету — об’єднання, відкритого для вступу й інших держав. І, зокрема, розглядається можливість створення Причорноморської зернової біржі.

Україна і Росія домовилися також до 1 лютого наступного року завершити спільні льотні випробування літака Ан-70. За їх результатами буде прийнято рішення про початок серійного випуску цієї конче потрібної обом країнам машини.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що основний замовник Ан-70 — Міністерство оборони Російської Федерації — останнім часом зволікало з проведенням цих випробувань. Уже виконано понад 800 випробувальних польотів, а залишилося здійснити ще 80.

В осяжній перспективі сусіди мають намір відновити й спільне виробництво літака Ан-124. «Сподіваюся, що ми запустимо спільне виробництво літаків Ан-124 найближчим часом», — повідомив Дмитро Медведєв.

Уже найближчого понеділка Росспоживнагляд розпочне перевірку українських кондитерських підприємств. Українська сторона вважає претензії цього орану необ∂рунтованими, тому й порушила питання про їх скасування.

Глави урядів України і РФ підписали Підсумковий протокол десятого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії, Дорожню карту з реалізації Програми українсько-російського співробітництва у сфері дослідження та використання космічного простору у мирних цілях на 2012—2016 роки.

Також голова Державного космічного агентства України Юрій Алексєєв та перший заступник керівника Федерального космічного агентства Олег Фролов підписали Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Федеральним космічним агентством щодо співробітництва у використанні національних космічних засобів дистанційного зондування Землі цивільного призначення.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов і заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач підписали План дій з інвестиційного, фінансового і галузевого співробітництва України та РФ (по суті, Дорожню карту у сферах інвестиційного, фінансового і галузевого співробітництва).

Складно, але працювати треба

Микола Азаров вважає 10-те засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії складним і надзвичайно насиченим. Про що й заявив на спільній прес-конференції.

«Не пам’ятаю складнішого і насиченішого засідання з усіх, які я проводив і в яких брав участь. Ми розглянули багато актуальних питань нашої двосторонньої співпраці», — зазначив Микола Азаров.

При цьому він наголошує на необхідності інтенсифікувати двостороннє співробітництво з Російською Федерацією в тих галузях, де Україна і Росія залишаються світовими лідерами. Зокрема в космічній та авіаційній.

«Є речі, в яких ми все ще сильні і які поодинці не здужаємо. Тому ми маємо інтенсифікувати наші зусилля», — сказав Микола Азаров. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»