НАУКА
 

З нагоди 15-річчя антарктичної станції "Академік Вернадський" у Держінформнауки відбувся сеанс Інтернет-зв'язку з українськими полярниками
 

"П'ятнадцять років тому український прапор вперше був піднятий в Антарктиді. Відтоді Україна входить до кола тридцяти антарктичних держав. Це дуже важливо для нас не тільки в плані іміджу, а й у стратегічній перспективі. Антарктида - не просто екзотика - це органічна складова нашої науково-технічної діяльності", - відзначив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації Володимир Семиноженко.

Він повідомив, що наступна, шістнадцята експедиція працюватиме за новою Державною цільовою науково-технічною програмою виконання досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки. Актуальними завданнями на найближчу перспективу є просування українських дослідників вглиб антарктичного континенту, забезпечення їх сучасними транспортними засобами та обладнанням, модернізація станції. За словами Володимира Семиноженка, українські полярники продовжуватимуть традиційні дослідження з біології, метеорології, геології, геофізики, океанології, повідомляє прес-служба Держінформнауки.

У свою чергу директор Інституту геологічних наук академік НАН України Петро Гожик підкреслив: "Україна відбулася як антарктична держава. З кожним роком ми нарощуємо свою присутність в Антарктиді, і бачимо зацікавленість керівництва країни в розширенні досліджень. Адже таких сфер, де Україна була би на рівні передових, високотехнологічних держав, на жаль, не так багато".

У цьому контексті директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов зауважив, що у межах нової програми буде проведена рекогносцировка наукових напрямків, щоб зробити антарктичні дослідження ще більш ефективними. Також він повідомив, що модернізація станції вже почалася - оновлюється обладнання, невдовзі буде завезено нову метеорологічну станцію, замінена система опалення тощо.

А українські полярники запевнили у тому, що вони докладуть усіх зусиль, щоб достойно представляти Україну в Антарктиді. Так, незважаючи на скорочення кількості учасників експедиції до 10 осіб, кількість наукових досліджень не скоротилася.

Володимир Семиноженко привітав учасників експедиції з ювілеєм станції і повідомив їх про нагородження подяками Кабінету Міністрів, зокрема начальника станції, геофізика Андрія Зализовського, біолога-сезонника Олександра Таширєва та керівника відділу матеріально-технічного забезпечення Анатолія Главацького.