Мало хто з пересічних громадян  впродовж своєї  трудової діяльності замислюється  над питанням, для чого потрібні документи з особового складу і що це за документи. Здається, що пенсія далеко, але настає час її оформлення і громадяни починають шукати інформацію, що підтверджує стаж роботи, розмір заробітної плати, а також можливість отримання різних пільг. Забезпечення збереженості соціально значущих документів для задоволення законних прав та інтересів громадян встановлено статтею 29 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи». Варто знати, що документи зберігаються на підприємстві (установі, організації) 75 років. Надання довідок громадянам про стаж роботи та заробітну плату здійснюється підприємством. У разі реорганізації або ліквідації підприємства документи передаються правонаступнику, в трудові або приватні архіви. У разі ліквідації підприємства передавання документів і надання довідок входить в обов'язки ліквідаційної комісії (ліквідатора).

Запити соціально-правового характеру, з якими громадяни можуть звертатися до державних архівів, передбачають витребування інформації, зокрема, щодо: реєстрації актів громадянського стану, підтвердження громадянства України, освіти, трудового стажу та заробітної плати, пенсії, служби у Збройних Силах СРСР, Збройних Силах України, участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС тощо.

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, чимало звернень на урядову «гарячу лінію» надходить від громадян стосовно допомоги з отримання інформації про загиблих родичів. Так, жителька Баранівського району Житомирщини звернулась із запитанням: до якого архівного органу їй звернутись задля отримання довідки про заробітну плату її покійного сина, підполковника, за період проходження військової служби в Збройних Силах України (загинув минулого року під час проходження служби). Довідка потрібна для призначення заявниці пенсії у зв’язку із втратою  годувальника. Фахівці Центру такі звернення надсилають для розгляду Міністерству оборони України.

Житель с. Дорошівці Заставнівського району Чернівецької області звернувся з проханням допомогти отримати свідоцтво (копію) про смерть його брата, який  загинув під час виконання обов’язків військової служби. Заявник стверджує, що його брат проходив строкову військову службу у військовій частині у м. Севастополь. Це свідоцтво необхідно для призначення батькам надбавки до пенсії. Звернення було надіслано для розгляду Міністерству оборони України. За результатами його розгляду Галузевим державним архівом Міністерства оборони України довідку надано заявнику, що підтверджено зворотним зв’язком.

Часто звертаються громадяни стосовно отримання інформації про участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Одне з таких звернень надійшло від заявника з м. Кілія Одеської області. Чоловік просив допомогти отримати довідку про заробітну плату під час роботи в зоні відчуження за 1986—1990 роки на посаді головного лікаря Баришівської дільничної лікарні Чорнобильського району. За результатами розгляду звернення Департаментом соціального захисту населення Одеської обласної державної адміністрації довідку надано заявнику, що підтверджено зворотним зв’язком.

Сумчанка звернулась на урядову «гарячу лінію» від імені сина. Жінка повідомила, що він є учасником ліквідації аварії на ЧАЕС та має почесну грамоту за рятувальні роботи. Під час ліквідації аварії отримав опромінення у 21,8 рентген. Наразі йому потрібна довідка з архіву про те, що він брав участь у ліквідації аварії з 29.04.1986 року по 26.08.1986 року. А тому жінка запитує: до якої архівної установи їй потрібно звернутись для отримання зазначеної довідки? У Державній архівній службі роз’яснили: якщо син заявниці направлявся на ліквідацію аварії на ЧАЕС військової частиною, треба звертатися до Галузевого державного архіву Міністерства оборони України, якщо ж був відряджений підприємством (установою, організацією) — слід звернутися до цієї установи, її правонаступника або установи вищого рівня.

Найбільш численними є звернення щодо отримання довідок, необхідних для оформлення пенсії: підтвердження трудового стажу, розміру заробітної плати  тощо. Заявниця з м. Кіровограда просила допомоги в отриманні довідки про підтвердження наявного трудового стажу на посаді лаборанта санітарно-гігієнічної лабораторії Санітарно-епідеміологічної станції на Південно-Західній залізниці МОЗ України у період з 04.01.2005 р. по 01.08.2005 р. Нині вищезазначена СЕС ліквідована. За результатами розгляду Міністерством охорони здоров’я зазначеного звернення, довідку заявниці надано. 

Загалом за період з 8  по 14 червня  на урядову «гарячу лінію» надійшло 30 134 дзвінка, через Інтернет зареєстровано 501 звернення.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Управління взаємодії з громадськістю
Урядового контактного центру