Чергове засідання уряду, яке підбило підсумки минулого тижня, розпочалося хвилиною мовчання за військовослужбовцями, загиблими в ході Антитерористичної операції на сході країни. Потім уряд ухвалив кілька важливих рішень для наших військових. Зокрема збільшено грошове забезпечення воїнів — учасників АТО, які  боронять незалежність і країну, та витрати на їхнє харчування.

Ситий солдат — сильний солдат. Фото УНIAН

І бюджети, і фонди

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що досі виплати на харчування військовослужбовця на день становили 17,5 гривні: «На жаль, у Збройних силах було повністю знищено систему тилового забезпечення, в тому числі й харчування, на відміну від Міністерства внутрішніх справ і Державної прикордонної служби». Тому з ухваленням урядового рішення ситуація має поступово виправитися.

Крім того, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності змінити логістику постачання і забезпечення військовослужбовців:  «Одна справа — збільшити витрати, інша — щоб до кожного військовослужбовця це дійшло. Тому що на цьому шляху буде ще три-п’ять посередників, які під час бойових дій захочуть побачити свої доходи». З цього приводу міністрові оборони дано відповідне доручення.

Ішлося й про виплати членам сімей загиблих воїнів АТО. Арсеній Яценюк зазначив, що частину коштів для цих виплат передбачено у бюджетах відповідних міністерств, а частину буде виплачено через фонди.

Щодо забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців Арсеній Яценюк доручив віце-прем’єр-міністру — міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимирові Гройсману терміново обдзвонити всі сім’ї, перевірити житлові умови і дати конкретний перелік, кого треба забезпечити житлом: «Це той мінімум, який держава має за свій обов’язок. Підключити всіх, кого можемо: голів адміністрацій, бізнес — усіх».

А перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема заявив, що уряд повинен надати фінансову допомогу громадянам, які зазнали тяжких тілесних ушкоджень під час подій на Майдані. Нині ці люди пройшли чи проходять лікування за власний рахунок, тож він вніс пропозицію щодо виплати їм фінансової допомоги, повідомляє прес-служба урядовця.

Шанс на угоду

Наприкінці минулого тижня уряд завершив усі підготовчі процедури для звернення до арбітражного суду Стокгольма щодо газових відносин із РФ. Аби подати відповідне прохання про арбітраж, зазначив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, українська сторона закрила «ті рахунки, які є безспірними у відносинах із російським «Газпромом»: це виключно ті рахунки, де визначена ціна 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу. Загалом таких безспірних рахунків є на 786 мільйонів доларів США. Це для нас підстава, щоб подавати до суду, оскільки ми визнаємо ціну виключно у 268 доларів».

Арсеній Яценюк також повідомив, що після завершення раунду берлінських переговорів у тристоронньому форматі ЄС — Україна — РФ Європейська комісія звернулася із пропозицією провести у Брюсселі ще один раунд перемовин щодо врегулювання газової кризи в тристоронньому форматі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Наголошую чітку позицію Кабінету Міністрів: ціна майже 500 доларів США Україною ніколи не буде прийнята, і за такою ціною Україна ніколи не буде купувати газ», — підкреслив Прем’єр-міністр. Тож після остаточного раунду переговорів стане ясно, чи подаватиме Україна позов до Стокгольмського суду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»