У Хмельницьку область Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прибув разом із членами уряду. Порядок денний цієї робочої поїздки складався з наради з керівниками обласної та районних державних адміністрацій, відвідин Хмельницької філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» та з оголошення про початок набору до нової патрульної поліції міста.

Прем’єр і міністр юстиції оцінюють роботу в Хмельницькій філії ДП «Національні інформаційні системи».

Чому не провели люстрацію?

Під час наради Арсеній Яценюк пояснив управлінцям, що нині уряд намагається знайти можливість для підвищення мінімальної заробітної платні українцям. У цьому контексті головні питання: де взяти ресурс на цю потребу та на скільки підвищити показник. «Це буде реальна відповідь для людей у тому, як держава турбується про кожного громадянина. Підтримка людей і роз’яснення нашої політики змін у країні — це завдання кожного керівника в державі від найвищого до найнижчого рівня», — означив позицію Прем’єр.

Окрім цього, важливо, щоб голови обласної та районних держадміністрацій вступали у прямий діалог з українцями та роз’яснювали їм, наприклад, як відбувається надання субсидій. «Будь-яку реформу і будь-які зміни в країні має підтримувати народ. А якщо людям не пояснювати, то їм пояснюватиме хтось інший, — сказав глава уряду. — Перед нарадою я без попередження заїхав до місцевого управління соціального захисту. Людям навіть не пояснюють, чому потрібна субсидія... Усі — «в поля»! У кабінетах ми не сидимо, ви нічого в них не висидите. «В поля» по всіх питаннях, які ставлять люди, перше з них — субсидії».

А ще він анонсував приїзд до Хмельницького комісії Міністерства юстиції. Її представники перевірять виконання посадовцями в обласній та районних державних адміністраціях Закону «Про очищення влади».

На переконання Арсенія Яценюка, зміни у країні на макрорівні асоціюються з новою поліцією, новим бюджетним законодавством, фінансовою допомогою для країни. «У людей виникає просте питання: чому не провели люстрацію на місцях? — зауважив Прем’єр. — Треба очистити систему, а не перемальовувати кольори і міняти партійні квитки. Люди вимагають справедливості, і це загальні суспільні настрої у країні».

Патрульні матимуть однаковий дохід

А кількома годинами раніше Арсеній Яценюк та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомили присутнім, що прийом анкет кандидатів у нові патрульні у Хмельницькому вже стартував. Нині серед охочих — 25 осіб.

За прогнозом глави уряду, в грудні в місті запрацює нова українська поліція. Принаймні, спеціалізовані авто та техніка, потрібні для роботи, є. Залишилося пройти курс навчання. До речі, заробітна плата поліцейських у Хмельницькому не відрізнятиметься від київських ставок і коливатиметься від 8 до 10 тисяч гривень.

Продовжуючи тему, Арсеній Яценюк нагадав, що Закон «Про національну поліцію» Президент уже підписав. Ще два законопроекти щодо реформи правоохоронної системи та роботи органів внутрішніх справ уряд спрямував на розгляд парламенту. За умови їх підтримки керівництво держави зможе констатувати завершення першого етапу реформування правоохоронної системи.

Додаткові 70 мільйонів гривень

У Хмельницькій філії ДП «Національні інформаційні системи» главі уряду та міністрові юстиції Павлові Петренку показали, як відбувається навчання  роботи із системами державних реєстрів та іншими електронними базами даних. Таку роботу Прем’єр оцінив як складну, однак дуже правильну. «Ми навчаємо нотаріусів, помічників нотаріусів, і, що найважливіше, — представників органів місцевого самоврядування, щоб у кожному селі була людина, до якої прийде громадянин і попросить будь-яку довідку, — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Людям не треба буде їхати із села в район, з району — в місто, а з міста — в Київ для отримання довідок, дозволів та інформації».

За подібним зразком здобувають навички і працівники органів Державної фіскальної служби та органів місцевого самоврядування. За словами Арсенія Яценюка, такий підхід допоможе реєстраторові безпосередньо працювати з людиною і не вимагати від неї жодних додаткових документів. Він нагадав, що раніше українці були змушені приходити до ДФС з витягом із певного реєстру. Відтепер, якщо ця служба матиме запитання по поданих даних, її представники самостійно заходитимуть до бази в реєстрі та отримуватимуть потрібну для роботи інформацію. Для органів державної влади ця послуга буде безкоштовною.

Продовжуючи тему, Прем’єр констатував, що у Хмельницькій області пройдуть навчання 120 представників органів місцевого самоврядування. Завдяки цьому бюджет регіону отримає додаткове поповнення — 70 мільйонів гривень.