Ще три дні тому Прем’єр-міністр особисто через ЗМІ анонсував свою робочу поїздку до Харківської області, нагальність якої викликана перш за все поганим станом справ в оформленні субсидій для населення. Перед розширеною нарадою за участі керівників східних та південних областей глава уряду  відвідав Харківський національний  університет внутрішніх справ та місцевий центр із надання  безоплатної вторинної правової допомоги. У ХНУВС Арсеній Яценюк ознайомився з  роботою курсів професійної підготовки працівників нової патрульної служби, оглянув  навчальний центр, виставку техніки та поспілкувався  з  майбутніми поліцейськими.  У розмові з ними Прем’єр-міністр  зокрема зазначив,  що створення поліції — лише перший етап  реформування  правоохоронної системи країни.  За ним мають слідувати  реформа прокуратури,  створення Державного бюро розслідувань і Національного  антикорупційного бюро.

В місцевому центрі із надання безоплатної вторинної правової допомоги, де стартує пілотний проект із надання допомоги тимчасово переміщеним особам, Арсеній Яценюк повідомив про розпочату урядом ініціативу, завдяки якій тимчасово переміщені особи, що внаслідок російської агресії позбулися домівки, роботи та майна, можуть подати позов на Російську Федерацію до Європейського суду з прав людини або до національних судів, та вимагати відшкодування збитків.

На відміну від східних і південних областей загалом роботу з оформлення субсидій Прем’єр вважає зразковою. Фото Укрiнформу

Завдання №1

Головними питаннями розширеної наради Прем’єр-міністр означив проблеми децентралізації, розрахунки та погашення боргів за спожиті енергоносії, підготовку до осінньо-зимового періоду, будівництво фортифікаційних споруд на лінії зіткнення, а завданням №1 глава уряду назвав забезпечення людей субсидіями.

«Ми не зможемо вирішити питання розрахунків за енергоносії, якщо всі, кому потрібні субсидії, не отримають їх», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що після робочих поїздок до регіонів вважає, що ситуація стала краща, проте вона ще дуже далека від ідеалу.

Глава уряду висловив вдячність міністру соціальної політики Павлу Розенку за те, що він активно долучився до розповсюдження інформації і особисто звертається до громадян країни, щоб оформлювати субсидії, а також працює, щоб спростити механізм надання субсидій.

«Інформація, що була оприлюднена Міністерством соціальної політики  стосовно того, що по низці областей, які зібралися за цим столом, 50 відсотків громадян так і не отримали субсидій, мене, м’яко кажучи, турбує. Це не по-людськи. Ми гроші зібрали в Державний бюджет, тож ваше завдання — змусити всю бюрократичну державну машину працювати на громадян. Не людина ходить за вами, а ви ходите за людиною», — наголосив Арсеній Яценюк.  Він зазначив, що нещодавно побував в управлінні соціальної політики Луцької міськради, де громадянам допомагають оформити документи на отримання субсидій. Одні з відвідувачів розповіли главі уряду, що їхні сусіди отримали рахунок за послуги ЖКГ на 1000 гривень, але після оформлення субсидії 800 гривень з цих грошей вже заплатила держава: «Це, напевно, найкращий поштовх для того, щоб оформлювати субсидії».

У той самий час ситуацію з оформленням субсидій у Харківській області і особливо в обласному центрі Прем’єр назвав недопустимою, порівнявши її з диверсією. Бо рівень оформлення субсидій по Харкову один з найнижчих в Україні. «Якщо в районах області ситуація ще відносно нормальна, то в Харкові вона провальна», — наголосив він.

Найгірша ситуація склалася  в Московському районі міста, де заяви на субсидії прийняті тільки від 9% людей, які мають на них право. У цілому в районах міста цей показник  сягає від 9% до 40%. У результаті по області він становить тільки 28%. Наприклад у Дніпропетровській області він становить 42%.

«Це не що інше, як диверсія, щоб були негативні суспільні настрої. Тут присутні представники СБУ, — допоможіть, будь ласка, розібратися, з чим пов’язане затягування оформлення субсидій, допомоги харків’янам по оплаті за ЖКГ», — звернувся Арсеній Яценюк.

Тому, за словами Прем’єра, прийнято рішення доручити і дати відповідні повноваження органам місцевого самоврядування стосовно осіб, які не встигли своєчасно оформити субсидію, — дати людям можливість компенсації за той період часу, коли субсидія не була оформлена.

Чому ростуть борги? 

Значна увага на нараді була приділена питанням децентралізації. Зокрема відзначалося, що перший етап реформування довів правильність обраного шляху, про що свідчить зростання доходів громад на 38 відсотків. Глава уряду підкреслив необхідність затвердження угод між громадами до 15 серпня і дав відповідне доручення керівникам адміністрацій.

Не менш гостро постала під час наради і проблема боргів за спожиті енергоносії.  Всі борги України за електроенергію становлять 5,1 мільярда гривень. А серед злісних неплатників була названа  Запорізька область, яка «спромоглася» за січень — червень наростити борги до 600 мільйонів гривень. Чернігівська заборгувала за цей самий час близько 100 мільйонів гривень, а Харківська — 91 мільйон гривень. Лідерами по заборгованості за електроенергію залишаються Донецька та Луганська області. В списку найкрупніших божників за газ значаться ті самі Донецька, Луганська, Харківська області, до яких приєдналася ще й Дніпропетровська.  Загальний борг становить 30 мільярдів, з яких 9 мільярдів — борги нинішнього року. Як підкреслив Арсеній Яценюк, саме цієї суми — 9 мільярдів гривень — не вистачає на те, щоб повністю закупити газ для опалювального сезону. Тож глава уряду закликав керівників областей протягом найближчих двох місяців погасити хоча б ці борги.