П’ятничного вечора у програмі «Шустер Live» глава уряду дискутував із присутніми про енергетичну безпеку країни. У цьому розрізі звернувся до вітчизняного РНБО з проханням запровадити санкції, точніше заборонити торговельні операції з Росією (проект відповідного документа уряд вніс на розгляд РНБО кілька місяців тому раніше). Арсеній Яценюк розповів, що Кабінет Міністрів не надає бюджетних коштів на закупівлю вугілля в Росії, однак приватні компанії почали купувати вугілля в РФ.

«Знову звертаюся до Ради національної безпеки і оборони. Весь світ санкції ввів, пора вже і Україні їх ввести, аби визнати Росію країною-агресором і продемонструвати на весь світ, що ми так само боремось за свій національний інтерес, як американці і європейці борються за нас», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Фінансувати тероризм не можна

Зараз залишки вугілля на електростанціях не перевищують 1,6 мільйона тонн. Цей показник майже вдвічі менший за торішній. Причин такого спустошення запасів щонайменше дві. «36 шахт, розташованих у зоні АТО, які захопили російські бандити, не поставляють вугілля. З них фактично тільки 9 можуть працювати з певним прибутком. Значну частину шахт уже затоплено, ми їх не можемо запустити», — сказав Арсеній Яценюк.

Марки вугілля, які видобувають на цих шахтах, можна знайти лише в Україні, США, Австралії, Південно-Африканській Республіці й Росії. Саме тому уряд вирішив терміново почати закупівлю вугілля в ПАР, вартість якого, зокрема через вартість фрахту та портових послуг, трохи вища за ціну російського та українського вугілля.

«Коли правоохоронні органи на весь світ заявили, — правда, потім не довели, — що перевіряється купівля вугілля, Росія зразу потерла руки, тому що ПАР відмовилася постачати вугілля, — нагадав суть проблеми Прем’єр. — Зараз в України є два варіанти: або купувати вугілля в Росії, або в «ЛНР» і «ДНР». Зрозуміло, що не можна сідати на російську голку, як ми сиділи на російській газовій голці. Вони почнуть із того, що вугілля продадуть по 80, через місяць — по 85, потім — 90. А коли температура знизиться і ми почнемо споживати ще більше вугілля, вони скажуть: вугілля немає».

До слова, купівлю вугілля в так званих ЛНР і ДНР глава уряду вважає злочином, фактичним фінансуванням тероризму. Служба безпеки вже взялася розслідувати питання переділу вугільного ринку. Загалом цей процес Прем’єр вважає питанням національної безпеки.

«Хочуть переділити вугільний ринок, хтось хоче руки нагріти. Тому прозорі контракти, хай іноземні аудитори перевіряють. Це ключовий елемент того, як повинен працювати уряд», — резюмував він.

Через розголос, за словами Прем’єра, південно-африканська сторона відмовилася  надалі постачати нам вугілля. Фото з сайту cfts.org.ua

Холодний сезон пройдемо

За словами Арсенія Яценюка, Росія сподівалася, що Україна складе руки, що чинний уряд, як і колишні, здасться. Натомість Кабінет Міністрів подав проти Росії два позови, розпочав переговори з Європейським Союзом. «Нам допомогли США. 60% газу, який ми купували в Росії, заміщено на газ з ЄС, — наголосив Арсеній Яценюк і нагадав, що уряд відмовився від пропонованої президентом РФ знижки на газ. — Європейські лідери мене переконували, що треба погодитися на пропозицію Володимира Путіна. Я сказав, що не підпишу ще одну газову угоду. Остаточна ціна має бути встановлена на підставі судового рішення».

Тимчасову газову угоду на осінньо-зимовий період Арсеній Яценюк вважає цілком прийнятною для України — це дасть змогу пройти холодний сезон. А ще він торкнувся теми ціни на блакитне паливо.

«У зв’язку з тим, що ми прив’язалися до ціни на нафту, ціна в цьому кварталі за тисячу кубометрів газу становить 378 доларів, у першому кварталі наступного року буде на рівні 365 доларів. А за рішенням суду — ще дешевшою. У ціні ми зекономили також», — підсумував Арсеній Яценюк.

На що купують долари?

«Національний банк зобов’язаний невідкладно навести порядок у валютному контролі. Надходження доларів у країну є. Імпорт зменшився на 30% — менше купують машин, різних імпортних товарів. Це означає, що в нас є можливості для стабілізації валюти», — заявив глава уряду.

При цьому він наголосив, що як Прем’єр-міністр не може коментувати дії Національного банку, оскільки ця незалежна установа самостійно приймає рішення. Зі свого боку він вважає за необхідне пояснити українцям, що відбувається з валютним курсом. У цьому розрізі йшлося про те, що знято понад 20% депозитів — 126 мільярдів гривень.

На переконання Арсенія Яценюка, за нинішнього валютного курсу неможливо повертати банківські кредити. Оскільки в банку немає грошей, виникає криза ліквідності й ситуація, коли війна, спекуляції на валютному ринку і паніка приводять курс до 16 гривень за долар. Однак Прем’єр вважає, що з ситуації, яка склалася, вихід таки є. Передовсім Національний банк має невідкладно навести порядок у валютному контролі. Це поняття він назвав так: «Це те, на що купують долари, куди і за що їх відправляють». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»