РОЗДАЧА СЛОНІВ 

Востаннє німа стрічка здобувала «Оскар»  за найкращий фільм у далекому 1929-му
 

Майже тридцять років поспіль маленька ливарна фабрика в Чикаго отримує найважливіше замовлення з Лос-Анджелеса: відлити статуетки лицаря, встановленого на бобіну з кіноплівкою. Спершу розплавлену суміш олова та свинцю наливають у форму, затим — шліфування та гальванічне покриття. На кожну фігурку послідовно наносять шар міді, нікелю, срібла і зрештою 24-каратний шар золота. Та найбільша проблема — очі. Якщо борозни занадто глибокі, статуетка може зламатися. Такі повертаються на переплавку…

Зірка німих фільмів Джордж Валентайн, як ніхто інший, знає про те, скільки можна сказати поглядом. Однак наприкінці двадцятих років минулого століття  розпочинається ера звукового кіно. Освідчитися в коханні на екрані стає простіше, хоча й не для всіх.

У голлівудської дівчини все має бути прекрасним: і душа, і спинка. Фото з сайту oskar_new

Нині важко повірити, що французька стрічка про золотий вік Голлівуда торік лише в останню мить  потрапила до конкурсної програми Каннського фестивалю,  адже мало хто вірив, що таке кіно сподобається журі й  глядачам.

Між тим, на цьогорічній, 84-й церемонії вручення нагород американської кіноакадемії німий  фільм «Артист», який протягом року зібрав колекцію масок BAFTA,  «Золотих  глобусів» і «Сезарів»,  здобув п’ять «Оскарів»:  окрім номінації «Кращий фільм», статуетку отримали режисер картини Мішель Хазанавічус і  головний актор Жан Дюжарден,  кращими визнані костюми  та цілісний саундтрек до стрічки.

Меріл Стріп: 17 номінацій, три Оскари — є від чого присісти 

Фільм Мартіна Скорсезе «Хранитель часу», у якого перед початком церемонії було найбільше (11) номінацій, також здобув п’ять статуеток, та переважно в технічних номінаціях.

Отримуючи статуетку як краща актриса за роль Маргарет Тетчер у фільмі «Залізна леді», визнана героїня  Меріл Стріп передовсім  подякувала своєму благовірному: «Чоловікові треба дякувати спочатку, адже якщо говорити про це в кінці, слів  не чути через музику». Чим не рецепт щасливого подружжя?

«Мерсі боку!» Жану Дюжардену нарешті можна виговоритися

Експерти кажуть, що  шоу, яке  пройшло в Лос-Анджелеському кінотеатрі «Кодак» у ніч проти понеділка, виявилося досить консервативним і  передбачуваним, хоча й було витримане в  комедійному жанрі: сумні нотки звучали лише тоді, коли згадували тих, хто пішов із життя.  Номінанти, талант яких  авторитетні кіноакадеміки недооцінили, воліли залишити емоції поза кадром.