ФУТБОЛ

Після першого кола відбірного турніру збірна України поступається лише дуету лідерів

На зимові канікули наша команда йшла, відстаючи не тільки від фаворитів — Англії й Чорногорії, а й поступаючись збірним Польщі та Молдови. Звісно, така ситуація ніяк не могла влаштовувати ні вболівальників, ні самих гравців. Новий тренерський штаб, застосувавши шокову терапію, поставив безнадійно хворого пацієнта на ноги. Що найголовніше — Михайло Фоменко отримав життєво важливий час для аналітичної роботи.

Валідольна гра проти молдован дала багатющий масив інформації для роздумів. Стало зрозуміло, чому Анатолій Тимощук так рідко з’являється на полі у складі «Баварії». Чому боси німецького гранда не підписали з ним новий контракт і влітку відпускають капітана української дружини на правах вільного агента. Досить згадати катастрофічний для опорного півзахисника процент браку під час атак. Ще один факт: гол у ворота П’ятова народився після чергової невдалої спроби ветерана збірної виконати довгу передачу.

Один з героїв варшавської битви Олег Гусєв, який за місяць  святкуватиме 30-річчя, не здатен проводити два матчі поспіль на високому рівні. Тому весь перший тайм наступ господарів розвивався правим флангом, де Ярмоленко часто був змушений тягнути ковдру на себе.

На наш погляд, не виправдав себе вихід у стартовому складі Селезньова.  Не випадково ще до першого забитого м’яча наші тренери зібралися міняти форварда «Дніпра» на новачка динамівців Безуса. Укотре переконалися: гра на контратаках у виконанні синьо-жовтих набагато ефективніша, ніж позиційний наступ.

Усі ці ігрові проблеми не можуть перекреслити головного: якби підопічні Фоменка в березні не здобули двох перемог поспіль, на цій кваліфікації можна було б поставити жирний хрест. Зараз перед нами блимнув промінь надії: 7 червня українців чекає черговий поєдинок з розряду бути чи не бути — в гостях проти лідера нашої групи Чорногорії.

— Ми чудово розуміємо, що кожна гра у нас тепер як остання, — зауважив після фінального свистка Михайло Фоменко. — А спарені матчі складні тим, що після першого залишається мало часу не стільки для відновлення фізичних якостей, скільки для емоцій. Коли пропустили гол, результат почав тяжіти над хлопцями — ось і вийшла така кінцівка. Це природний процес: ми поки що не можемо прибрати з футбольного поля всі негативні моменти.

Футболістів, тренерів збірної України з футболу та українських уболівальників з черговою перемогою привітав Президент України Віктор Янукович. Глава держави побажав гравцям і керманичам першої команди наснаги і подальших успіхів у відбірному турнірі до чемпіонату світу з футболу-2014.

Андрій Ярмоленко (№7) забиває в другому матчі поспіль. Фото Укрiнформу

ТАБЛО УК

Кваліфікація до ЧС-2014

Україна — Молдова — 2:1
Голи: Ярмоленко (61), Хачеріді (70) — Суворов (80)

Чорногорія — Англія — 1:1   
Голи: Дам’яновіч (76) — Руні (6)

Польща — Сан-Марино — 5:0   
Голи: Левандовськи (21, 50, з пенальті), Піщек (28), Теодорчик (61),  Косецьки (90+2)

Група H

                        І     В     Н     П     М     О

Чорногорія     6     4     2     0     14-3  14

Англія             6     3     3     0     21-3  12

Україна           5     2     2    1     6-4      8

Польща           5     2     2     1     11-6   8

Молдова         6     1     1     4     3-10   4

Сан-Марино  6     0     0     6     0- 29 0

7 червня зустрічаються:

Чорногорія — Україна, Молдова — Польща