ВЕРЕМІЯ

Тернопільщина — єдина з областей нашої країни, яка не ухвалила ще бюджету на цей рік

У передноворічний тиждень Тернопільська обласна рада скликала пленарне засідання. Головним питанням, звісна річ, мало стати ухвалення бюджету на 2013 рік. Проект найважливішого фінансового документа спочатку, як і годиться, розглянули на колегії облдержадміністрації, а потім спрямували до облради. Виконавча влада заявила, що загалом бюджет 2013 року буде кращим від торішнього. Але не всі слуги народу йняли віру такому твердженню.

Марія Чашка, керівник фракції «Свободи» в облраді, в розмові з кореспондентом «УК» зазначила, що проект основного кошторису  подали депутатам «без жодного попереднього вивчення». Тож дехто з депутатів  перейнявся тим, «наскільки він правильний і справедливий», і запрагнув  детально його проштудіювати, висловити власні пропозиції чи зауваження. Як наслідок, дві спроби зібратися на пленарні засідання завершились нічим.  Свободівці висунули ідею бюджетних громадських слухань.

Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян у сесійній залі нагадав: неприйняття обласного бюджету на 2013 рік означає, що освітяни, медики, працівники соціальної сфери недоотримають коштів. Колегія головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації 29 грудня прийняла звернення, в якому попросила розглянути питання з ухвалення бюджету краю в найкоротший термін, адже з 1 січня набирає чинності Закон «Про екстрену медичну допомогу». Цим документом передбачено утримання мережі закладів, які надають таку допомогу за рахунок місцевого бюджету. Представники галузі культури вслід за медиками теж непокоїлися, як  працювати в умовах неухвалення обласного бюджету. Однак депутатів від «Свободи» це не зворушило.

Внаслідок цього набула оприлюднення  версія, що ця політсила так намагається спекулювати і торгуватися за посаду голови обласної ради, оскільки висунутий нею кандидат не знайшов потрібної підтримки депутатського корпусу. І саме через це її представники в облраді для досягнення мети нехтують думкою фахівців, життям і добробутом краян.

Безперечно, у всій цій бюджетній веремії, хоч би як хто віднікувався, політика має лідерські позиції. Але вважатимемо, що всі — і слуги народу, і представники виконавчої влади — турбуються лише про господарство і соціальну царину краю. Воістину, як у мудрослів’ї:  доки не впріти, доти не уміти.

Здоровий глузд має взяти гору. Фото Володимира ЗAЇКИ

Відсвяткувавши Новий рік, проект обласного бюджету-2013 взялися-таки обговорювати на громадських слуханнях. Це перший відтинок довгої бюджетної дороги. Згодом на цьому шляху позначили й відкриті засідання постійних комісій облради. Графік їхньої роботи затвердили на погоджувальній раді депутатських фракцій. Останньою 22 січня мала б засідати постійна комісія з питань бюджету.

Валентин Хоптян вважає, що проект головного кошторису Тернопілля кращий, ніж у попередні роки, тож «здоровий глузд має взяти гору» над теперішніми емоціями. Керівник області прогнозує, що цього місяця Тернопільщина все-таки отримає свій найважливіший фінансовий документ. Його оптимізм підтверджує й повідомлення, що погоджувальна рада депутатських фракцій вирішила «попередньо провести сесію облради» 25 січня.

Як буде насправді, важко прогнозувати. Політичні структури, репрезентовані у представницькому органі області, можуть знову знайти різні, начебто пристойні причини, в снові яких насправді перебувають вузькопартійні інтереси. На це в народі кажуть: байка байкою, а борщ стигне. Іншими словами, не треба ставити політику вище за економіку, бо нею не залагодиш насущних  життєвих потреб краян.