Поїзди в Україні проводжають Козацьким маршем. А як проводжають Національну оперету на канікули, адже 81-й сезон завершився? І до осені її шанувальники не зможуть ні почути віртуозні арії, ні побачити фантастичні антраша, ні посміятися над веселими жартами.

Як повідомив «УК» головний хормейстер театру Ігор Ярошенко, наша оперета не має такої собі музичної візитівки. Але, додав пан Ігор, запропонована «УК» ідея цікава, і над нею варто подумати.

Тим часом на прощання із сезоном та вірними глядачами театр вжарив фантастичний концерт із найпопулярніших світових хітів. У програмі — найкращі номери всього сезону та яскраві прем’єри: фрагменти з улюблених оперет, найпопулярніші оперні арії та запальні номери з бродвейських мюзиклів, симфонічна музика та музика з кінофільмів. Ж. Оффенбах, Й. Штраус, Ж. Бізе, Дж. Верді, Дж. Россіні, Е.Л. Веббер, Дж. Стайн.

Дует «Мухи» з опери-феєрії Ж. Оффенбаха «Орфей у пеклі» у виконанні Тетяни Журавель та Андрія Чакова викликав добрі усмішки та щирі оплески. Фото надане прес-службою Національної оперети

До сліз зворушив балет на музику Йоганнеса Брамса (третя частина його симфонії №3, яку, до речі, часто використовують у сучасному кінематографі — серіалі «Ліквідація» наприклад). Так само мінорний настрій навіяв номер «Танок Гаучо» за мотивами популярного фільму «Зимовий вечір у Гаграх», в якому блискуче зіграв Євген Євстигнєєв.

Ще один шедевр кінематографа — польський «Ва-банк-2» обіграно в номері за участі джазового квартету театру. Якщо з такою самою енергією пройшли нещодавні концерти нашої Національної оперети в Польщі, то художній керівник театру Богдан Струтинський мав право говорити, що кожну із 75 вистав цього туру польські глядачі зустріли більш ніж приязно.

Сезон 2015—2016 років, на думку керівника, був дуже насиченим: «Ми зробили три прем’єрні вистави: мюзикл «Звуки музики» Р. Роджерса, балет «Моцарт underground…» та драматичну моновиставу «Любовний монолог» за мотивами п’єси Габріеля Гарсіа Маркеса. З ініціативи Національної оперети цього року започатковано Міжнародний мистецький фестиваль «Карпатський простір». Учетверте відбувся Міжнародний музичний фестиваль «O-Fest». Ми реалізували два великих міжнародних проекти: Вечір угорської музики «Перлини Дунаю» за участю солістів Будапештського театру оперети та мюзиклу, який відбувся за підтримки Посольства Угорщини в Україні, та спільно із Французьким інститутом в Україні «Віват, Оффенбах», в якому твори відомого композитора прозвучали під керівництвом французького диригента Філліпа Уї. З аншлагами відбулись улюблені глядачами концерти «Симфонія осені», «Штраус в опереті», «Вечір мюзиклу», «Музика з кінофільмів», «Музика сердець», «Тобі коханій…».

Завершальний концерт цього сезону показав, що столична оперета вже активно готується до наступного — 82-го. Зокрема, фантастичне виконання каватини Фігаро із «Севільського цирульника» Дж. Россіні викликало шалені оплески і, безумовно, бажання побачити всю виставу. Також Національна оперета вже провела перемовини про права на спектакль «Графині Маріци» Імре Кальмана з дочкою композитора (як правовласницею). Прем’єру заплановано на листопад цього року.