Ганебний випадок стався в одному з миколаївських кафе, розташованому в центрі міста. Тут офіціанти відмовилися обслуговувати людей із неслов’янською зовнішністю. Не соромлячись, вони заявляли на камеру мобільного телефону: «У нас такий наказ керівництва — не обслуговувати «неруських». Охоронець закладу вже в більш загрозливій манері пояснив непідходящим гостям, що має право допомогти клієнтам вийти. Мовляв, це кафе перебуває у приватній власності, господар встановив правила дрес-коду. Чомусь до такого своєрідного дрес-коду ввели і ознаку національності.

Як розповів кандидат екологічних наук Хайям Хагигатоглу, обличчя якого не сподобалося офіціантам та охоронцеві, він уже 20 років живе в Миколаєві, громадянин України. Але з таким нахабством, виявом ксенофобії та дискримінації зіткнувся вперше. Із дрес-кодом у нього все гаразд. У барі він був із друзями, тож таке ставлення до нього обслуговуючого персоналу було принизливим.

На жаль, саме в цьому закладі дискримінація за національною ознакою трапилася не вперше. Кілька років тому схоже сталося з громадянином України неслов’янської зовнішності, який відвідав кафе з нареченою. Звісно, й тоді поведінка персоналу обурила хлопця, тим більше, коли його принизили у присутності дівчини. Він написав заяви до міліції та облдержадміністрації, але не надав належних доказів, щоб вчинок господарів визнали виявом дискримінації за національною ознакою. Справі не дали ходу. А господар закладу, який має причини для особистої неприязні до представників окремих національностей, залишився непокараним.

Та схоже, що нинішня ситуація не залишиться поза увагою влади й громадськості. У зв’язку з тим, що історія набула розголосу, найактивніші миколаївці закликають бойкотувати непривітне кафе і влаштовувати флешмоби біля входу. Господарі ж відмовляються надавати будь-які пояснення і клієнтам, яких вони образили, і журналістам. Кажуть: «У нас такі правила, і змінювати їх не будемо».

Але правила доведеться переглянути. Фактом уже зацікавилися міліція й прокуратура, куди подали заяви потерпілі. Також вони повідомили, що направлять повідомлення про ганебний випадок до посольств різних країн.

Соромно. За тих горе-господарів, які так безславно чинять — розпалюють міжнаціональну ворожнечу в мирному багатонаціональному місті. Адже тут живуть в злагоді представники понад сотні національностей.  І коли сусіди — колишні «брати» окупували частину території України й ведуть гібридну війну проти українців, не можна допустити, щоб вияви ксенофобії послабили такий хисткий мир. Нині як ніколи важливо об’єднатися заради майбутнього країни. Ці важкі часи довели, що ми всі стали єдиною країною. Незалежно від раси й кольору шкіри, мови й етнічного походження, політичних і релігійних переконань ми згуртувалися заради перемоги. Нашою єдністю ми її заслужили.