Зібрання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів у форматі селекторної наради з головами облдержадміністрацій. Присвячене воно було початку опалювального сезону. У керівників НАК «Нафтогаз України», НАЕК «Енергоатом» глава уряду спитав, як монополії забезпечуватимуть українців теплом і світлом. Мінпаливенерго доповідало про можливості проходження зимового сезону та наявність у країні вугілля.

«У нас у сховищах близько 17 мільярдів кубометрів газу. Також тривають реверсні поставки з країн-членів ЄС. Поки що тимчасової угоди з Росією не підписано, переговори перенесено на 29 жовтня. Стокгольмський арбітражний суд прийняв до провадження додаткову позовну заяву України про винесення тимчасового рішення у справі між «Нафтогазом» і «Газпромом», — повідомив Арсеній Яценюк.

Батареї грітимуть за будь-яких обставин

Додаткові 5 мільярдів кубометрів газу, необхідних нашій країні, за його словами, можна придбати у Росії, однак він скептично налаштований щодо можливої відбудови відносин із цією країною. Мовляв, на ці питання дадуть відповідь лише результати переговорів 29 жовтня.

Додаткові обсяги газу Україна також може отримувати завдяки збільшенню обсягів постачання за реверсними схемами. Технічні можливості такого виходу із газового лабіринту керівництво України саме обговорює з європейською стороною. «Маємо резервні варіанти збільшення реверсних поставок з Європейського Союзу», — сказав глава уряду. Однак попередив про імовірне виникнення надзвичайних ситуацій, виходом з яких стане постачання мазуту на підприємства теплокомуненерго. «Зараз ми маємо можливість переробити нафту та поставити до 2 тисяч тонн мазуту в разі необхідності», — додав він.

Дитячі заклади першими відчують настання  опалювального сезону. Фото Володимира ЗAЇКИ

Резервні варіанти є

Арсеній Яценюк отримав статистичні звіти щодо платежів обласних державних адміністрацій НАК «Нафтогаз» за блакитне паливо. Тому до керівників регіонів він звернувся промовисто: «Так діла не буде! У нас постійна тенденція до погіршення стану розрахунків. Якщо немає грошей, то немає газу! Кабінет Міністрів виділив ОДА на погашення різниці в комунальних тарифах і виплату заборгованості за спожите паливо 7 мільярдів бюджетних гривень. Усвідомлюю, що є проблеми в системі розрахунків, але прошу всіх пам’ятати про відповідальність за забезпечення розрахунків за отриманий природний газ з боку підприємств теплокомуненерго». Місцеву владу він ще раз попросив провести всі розрахунки і посилити фінансову дисципліну.

Серед лідерів боржників — Донеччина, яка винна «Нафтогазу» 4 мільярди гривень, Луганщина має повернути компанії 1,2 мільярда гривень. У цих областях додатковий обсяг заборгованості протягом року зріс на понад мільярд гривень.

Позитивна новина — те, що 6 областей уже дали старт опалювальному сезону. Решту глава уряду попередив, що з 26 жовтня температурні середньодобові режими перетнуть нульову позначку в бік зниження.

«Усі області повинні увімкнути опалення. Технічно ви готові. Газ ми забезпечили навіть попри те, що розрахунків за нього не здійснено», — наголосив Прем’єр. Передовсім теплі батареї мають бути у лікарнях, дитсадках та школах.

Атомники  до зими готові

За даними Прем’єра, НАЕК «Енергоатом» за останні півроку збільшив обсяги генерації електроенергії на 17%. Також вдалося збільшити майже на 30% обсяги виробництва альтернативної енергетики. Президент «Енергоатому» Юрій Недашковський запевнив главу уряду, що НАЕК повністю готова до роботи в осінньо-зимовий період, навіть в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. Постачання палива на атомні станції здійснюється відповідно до контрактів, усі необхідні регламентні обсяги незнижувального запасу палива також забезпечено повністю.

А ось із вугіллям ситуація складна. За оцінками уряду, до кінця цього року нашій країні потрібно шукати додаткові 4 мільйони тонн. Перший вантаж 84 тисячі тонн з Південно-Африканської Республіки, вже пройшов Босфор і прямує до України.

«Ми диверсифікуємо постачання і робимо все, щоб на ринку електроенергетики не виникла критична ситуація, забезпечуємо українські ТЕЦ вугіллям», — сказав Арсеній Яценюк та передав слово першому заступникові голови НАК «Нафтогаз».

Сергій Перелома розповів про заборгованість підприємств теплокомуненерго за спожитий газ перед компанією, яку він представляє. На 22 жовтня цей показник становив 14,1 мільярда гривень. Зокрема за газ, спожитий у 2014 році, борг сягнув 4,5 мільярда гривень. Окрім цього, в опалювальний сезон 2014—2015 років «Нафтогаз» прогнозує використати 26,7 мільярда кубометрів газу. Це на 6,7 мільярда кубометрів (24%) менше, ніж у минулому опалювальному сезоні.

Для облгазів — спецрозрахунки

«Теплопостачальні підприємства за рахунок того, що опалювальний сезон ще не розпочато, заощадили до 380 мільйонів кубічних метрів газу. Також підприємства бюджетної сфери зекономили 18,2 мільйона кубічних метрів», — поінформував фахівець.

За підрахунками «Нафтогазу», у 2012 році рівень розрахунків за тарифи становив 83%, 2013 — 72%, цього року — 54%. Найбільше цьогорічної заборгованості мають підприємства теплоенергетики у Дніпропетровській — 828 мільйонів гривень, Харківській — 173,6 мільйона, Одеській — 260 мільйонів, Запорізькій області — 180,5 мільйона, Полтавській областях — 88 мільйонів та міста Києва — 784 мільйони гривень.

Вислухавши доповідь, Арсеній Яценюк попросив керівництво НАК «Нафтогаз» провести всі фінансові розрахунки, пов’язані з переказом державних коштів на покриття різниці в тарифах. І, незважаючи на заборгованість, постачати природний газ у регіони, щоб забезпечити опалювальний сезон.

Окрім цього, Прем’єр-міністр попередив, що облгази, які перебувають у приватній власності, нині під пильним контролем уряду. Згідно з останнім рішенням, Кабмін запроваджує спеціальні розрахунки для оплати за придбання імпортованого природного газу в сфері теплокомуненерго.