15 жовтня — традиційний початок опалювального сезону, однак цього року він почався раніше, адже холодний осінній подих люди відчули ще у вересні. Тож 15 жовтня в Кабінеті Міністрів під час селекторної наради підбивали підсумки старту. «Протягом тижня теплої погоди комунальники мали можливість виправити всі недоліки», — наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул і зауважив, що згідно з прогнозом Гідрометцентру 18–19 жовтня очікується істотне похолодання, навіть до мінуса вночі. Тож потрібно зустріти холоди у всеозброєнні.

Втім, комунальники рапортують про майже успішний початок опалювального періоду. Так, на селекторній нараді прозвучали цифри, за даними оперативного штабу, який створено в Мінрегіоні, що батареї потепліли в усіх регіонах України. До системи опалення стовідсотково підключені заклади соцсфери: лікарні, школи, дитсадки. І майже 100% житлового фонду. На 15 жовтня було холодно лише в 17 будинках міста Києва та 17 — у Чернівецькій області. Олександр Вілкул звернув увагу керівництва Києва та Чернівецької області на необхідності пришвидшити процес підключення цих будинків до системи опалення.

Синоптики вже на цьому тижні обіцяють зниження температури. Разом з бабиним літом добігає кінця і «сезон розкачки» опалювального періоду. Як підготувалися комунальники України до зими і звідки можуть з’явитися неприємні сюрпризи, дізнавалися журналісти «Урядового кур’єра».

Адже, як повідомив віце-прем’єр, за його завданням створено 17 мобільних груп, які працюють у регіонах, перевіряють готовність об’єктів та підключення їх до тепла. «Для кожного жителя України початок опалювального сезону — це коли батареї теплі. Але цьому передує велика робота», — підкреслив віце-прем’єр.

Також він звернув увагу й на необхідність впровадження енергозберігаючих технологій, завдяки яким цього року на 5% планується зниження обсягів споживання блакитного палива підприємствами ТКЕ. «А за останні два роки вже досягнуто 10% економії газу», — наголосив Олександр Вілкул. За його словами, саме енергозбереження є головною умовою стабільних тарифів. «Ще раз зазначу, що цього року підвищення тарифів не буде, але щоб не відбулося цього в наступні роки, нам треба зменшувати використання газу. Звертаю увагу керівників регіонів й на необхідності збільшення розрахунків за спожитий газ»,— підкреслив віце-прем’єр-міністр.

На цьому питанні наголосив і очільник Мінрегіону Геннадій Темник, підкресливши, що нині борги за газ становлять понад 16,2 мільярда гривень. Тільки в цьому році було використано 6,6 кубометра газу на суму 15,3 мільярда гривень, а оплачено 5,3 мільярда. «Це дуже низький рівень розрахунків»,— зауважив міністр. Також він закликав теплопостачальні організації активізувати роботу з впровадження засобів обліку теплової енергії.

Від редакції.На ранок 16 жовтня, за оперативними даними Мінрегіону, до тепла стовідсотково підключені всі житлові будинки. Отже, опалювальний сезон розпочався, тож будемо сподіватися на успішне його проходження. Хоч, до слова, деякі цифри викликали здивування. Бо, наприклад, в оперативних даних на сайті Мінрегіону ще 14 жовтня було зазначено, що в Київській області у 100% житлових будинків подають тепло, «не опалюється — 0», а насправді, як відомо журналістам «УК», деякі будинки з холодними батареями на Київщині були й 15 жовтня. У них потепліло лише 16-го вранці…

Київ. Про третину мереж забудуть на півстоліття

У столиці об’єкти соцсфери закінчили підключати до тепла до 7 жовтня, а ось підключення житлових будинків затягнули, як кажуть, до останнього. І хоч, за офіційними даними, нині будинків без тепла немає, прес-служба КМДА озвучила пояснення заступника директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури Володимира Баженова щодо того, чому столиця пасла задніх. Як з’ясувалося, одночасно підключити до опалення всі житлові будинки не було технічної можливості, оскільки інтенсивне включення систем опалення будинків з недотриманням графіків могло призвести до погіршення гідравлічних режимів роботи теплоджерел.

«Цього року ситуація з підключенням до теплопостачання ускладнилася тим, що житлові будинки підключались до теплопостачання одночасно з об’єктами соцсфери, а також тим, що до початку опалювального сезону ПАТ «Київенерго» не виконало в повному обсязі заплановані обсяги робіт щодо реконструкції мереж теплопостачання, адже опалювальний сезон був розпочатий завчасно», — зауважив Володимир Баженов.

Втім, він повідомив і приємну для киян новину: «Своєчасна підготовка міста до опалювального сезону та серйозна реконструкція магістральних мереж надає нам впевненості у тому, що опалювальний сезон 2013–2014 років пройде більш стабільно. Певна річ, що пориви виникатимуть, адже зношеність мереж у столиці — близько 50%. Проте третину магістральних мереж капітально замінили, отже про них можна забути на 50 років».

Черкащина. Це холодне слово «ліміт»…

Холод у квартирах, як висловилася одна з телекомпаній, — «найтоповіша» тема останніх днів. У Черкасах обіцяного тепла в деяких житлових масивах чекали по кілька днів, попри офіційний старт опалення. Добре, що хоч бабине літо огорнуло городян своїм ласкавим крилом. Нині ці проблеми вирішуються, та з’явилася нова загроза: можлива нестача природного газу для котелень. Прості розрахунки показують, що для стабільного забезпечення теплом обласного центру на осінньо-зимовий період потрібно 217,2 мільйона кубометрів газу, але НАК «Нафтогаз України» планує виділити лише 119,9 мільйона.

Можливо, причина в неоплачених боргах? Однак у міськвиконкомі, куди ми звернулися за роз’ясненнями, запевнили, що місцеві постачальники тепла, зокрема КП «Черкаситеплокомуненерго» та ВП «Черкаська ТЕЦ», не мають боргів за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз України» понад різницю в тарифах.

Враховуючи важливість та соціальну значимість проблеми, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що діє при міськвиконкомі, звернулася до керівництва країни з проханням втрутитись у забезпечення газом котелень міста.

Ситуацію прокоментував в.о. міського голови Черкас Віктор Білоусов:

— Не можу зрозуміти принципу, за яким розподіляють ліміти газу. Принаймні, інші міста — не називатиму їх, бо це, очевидно, некоректно, — які набагато менші за кількістю населення та територією, чомусь одержують газу в 1,5–2 рази більше, ніж наші Черкаси.

Нині котельні міста працюють в оптимальному режимі, але якщо газопостачання зупиниться, то повторний запуск системи можливий лише через кілька днів, що може призвести до соціальної напруги. До речі, фінансові непорозуміння із НАК «Наф?тогаз України» у черкаських комунальників через існуючу різницю у тарифах виникали й торік. Оскільки вони вирішувались, є надія, що й нині в уряді зрозуміють місцевих споживачів.

Коли в домі тепло — всі почуваються затишно! Фото з сайту kyivenergo.ua

Донеччина. Облраду виручали тепловентилятори

«Щось у лісі дуба вріже або «Шахтар» сьогодні «порве» «Манчестер»!» — так емоційно відреагував мешканець центрального району Донецька на той факт, що ще надвечір 2 жовтня у його квартирі потепліли батареї. Річ досі нечувана й небачена, але зважаючи на різке зниження температури, міська влада і комунальники, як і обіцяли, подали тепло майже на два тижні раніше за офіційний старт.

Як повідомили в Донецькій міськраді, ще опівдні 3 жовтня в обласному центрі вже запрацювали 326 котелень із 330 — це 99%. Проте певна частина донеччан надії покладала на тепло бабиного літа.

Серед таких неборак опинилися й службовці головного владного будинку: того ж 3 жовтня відбулася сесія Донецької облради і прохолодний зал обігрівали потужними тепловентиляторами.

«Ми ще не підключили приміщення до тепла в тому числі й через те, що не вистачає коштів і на опалення, і на обслуговування будівлі в цілому, — пояснив голова Донецької обласної ради Андрій Федорук. — Адже багато установ, серед яких і бюджетні, не передбачили в бюджеті на 2013 рік оплату комунальних послуг. І тому приміщення, яке перебуває на балансі обласної ради, доводиться обслуговувати із тих коштів, які є»...

Тернопільщина. Замість блакитного палива — торф і дрова

На Тернопіллі на півмісяця раніше традиційного терміну довелося вмикати опалення. Та комунальники підготувалися до холодних сюрпризів. «Область своєчасно завершила підготовку об’єктів ЖКГ та соцфери до роботи в зимовий період. Край найдинамічніше увійшов в опалювальний сезон», — зауважила представник Мінрегіону Лідія Євтушенко, котра очолила одну з робочих груп щодо вивчення стану справ в областях щодо готовності ЖКГ до зими.

Страшна зима, як дров нема — і так мовлять у народі. Тому нині у краї працюють над зменшенням обсягів споживання природного газу. Визначили основні напрямки втілення енерго?ефективних заходів. Серед них – переведення котелень, які обслуговують об'єкти соцсфери, на відновлювані джерела енергії та альтернативні види палива; проведення санації житлових будинків, об'єктів соцсфери та будівель установ. Визначили й інші заходи, наприклад, впровадження електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання на підприємствах комунальної форми власності й у бюджетних закладах.

Так, у дитсадку «Сонечко», що в м. Шумську, запрацювала електрокотельня загальною потужністю 180 кВт, завдяки чому витрати на опалення мають бути на 20% меншими, ніж торік. В іншій котельні Шумська два комбіновані теплогенеруючі котли працюватимуть на місцевій сировині. Уже завезли 450 кубометрів дров і 200 тонн фрезерного торфу. Тут заощадження становитиме майже 430 тисяч гривень на рік. А в селі Ласківці Теребовлянського району наприкінці вересня відкрили цех з виготовлення паливних брикетів із соломи. Щозміни цех випускатиме п’ять тонн продукції.

За словами першого заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Миколи Головача, наразі 211 котелень бюджетних установ й організацій та 5 котелень підприємств ТКЕ краю перевели на альтернативне паливо (відходи деревини, торф). У 152 бюджетних установах та організаціях області перейшли на електроопалення. Завдяки цьому заощадять понад 8 мільйонів кубометрів газу, а це 25% від загального показника його споживання.

Тим часом екзамен на готовність до зими складають й інші служби, зокрема ДП «Тернопільський облавтодор», облуправління водних ресурсів, ПАТ «Тернопільгаз». Так, шляховики повідомляють, що вже в першій декаді жовтня 78% техніки було готово до роботи, створено 36 пунктів обігріву, зготовлено соляно-піщану суміш.

Пройшли також тренування працівників єдиної державної системи цивільного захисту з ліквідації надзвичайних ситуацій під час несприятливих погодних умов в осінньо-зимовий період, готова й техніка. Перший заступник голови облдержадміністрації Микола Головач заявив, що з таким «озброєнням» Тернопілля не повинна лякати навіть найсуворіша зима. Чи справді це звичні реляції, а чи серйозна професійна підготовка — холодна пора вивірить та проекзаменує.

ДОВІДКА «УК»

(044) 207-18-04 — телефон оперативно-диспетчерської служби Мінрегіону, на який громадяни можуть повідомляти про проблеми з опаленням. Контакти регіональних диспетчерських служб розміщені на офіційному сайті міністерства.

Сторінку готували Інна МИКОЛАЄНКО для «Урядового кур’єра»,Павло КУЩ, Владислав КИРЕЙ, Микола ШОТ, «Урядовий кур’єр»