ЗАПЛИВ

Група севастопольських "моржів" на чолі з рекордсменом Олегом Соф'яником оригінально відсвяткувала Водохреще

Дистанцію 500 метрів від Павловського мису до Графської пристані севастопольський підкорювач морів разом з колегою Віктором Піскуновим здолали за 15 хвилин стилем батерфляй, який досить складний, особливо у крижаній воді, а вона цього дня прогрілася лише до семи градусів. Інші колеги плавця-екстремала задовольнилися скромнішими досягненнями.

По закінченні запливу офіційний представник Книги рекордів України Ігор Підчебій вручив рекордсменові почесний диплом за низку попередніх досягнень.

"Урядовий кур'єр" поцікавився у спортсмена, яка з пройдених дистанцій йому найбільш пам'ятна, і з'ясував плани на майбутнє.

- Разом з Валерієм Веселим, підприємцем, головою Севастопольської федерації моржів, плануємо у лютому заплив від Таїланду до В'єтнаму - це відстань 250 км. Хочемо перепливти Південно-Китайське море, Сіамську затоку. Але затримують фінансові питання: є спонсори, які оплачують яхту, перебування, залишилось знайти кошти на переліт, - каже Олег Соф'яник. - А на все життя закарбувався в пам'яті один з кримських запливів від Пантелеймана до Балаклави. Дистанцію цю завжди долаю приблизно за п'ять годин. Та 5 жовтня 2005 року, розпочавши о першій годині дня, лише о третій ночі торкнувся Золотого пляжу. Потрапив у таку течію: ти ніби пливеш, але стоїш на місці. А вночі мене атакував чорний гриф і намагався клюнути, довелось від нього відбиватися у воді. Іноді здавалося, що балансую на межі життя і смерті.

Людмила ЩЕКУН
для "Урядового кур'єра"

ДОВІДКА "УК"

Кілька років поспіль плавець-екстремал Олег Соф'яник незалежно від пори року встановлює особисті та міжнародні рекорди. В його активі понад 50 марафонських запливів. Зокрема, відчайдух сам здолав Середземне море (225 км), потім Мармурове (105 км) вздовж і впоперек переплив Босфор, пройшов "кролем" Дарданелли. Ну і, звичайно, найбільше любить своє - Чорне море. Серед запливів: мис Тарханкут - Севастополь (150 км), Ялта -Севастополь (100 км), Євпаторія - Севастополь (90 км).